Spotikavec za Placida Corteseja

Piše: UP

Pred baziliko sv. Antona v Padovi

V spomin na Placida Corteseja so v Padovi postavili spotikavec oz. tlakovec spomina, ki ga je naredil umetnik Gunter Demnig. Spotikavec so odkrili 21. januarja pred baziliko sv. Antona v Padovi v spomin na patra, ki je bil med drugo svetovno vojno tudi urednik revije Messaggero di Sant’Antonio.

Pater Cortese, ki so ga že razglasili za božjega služabnika (to pomeni, da je v postopku za ugotavljanje svetosti), je med vojno, predvsem po 8. septembru 1943, iz spovednice pomagal koordinirati reševalne akcije za številne jude, zavezniške vojake in civiliste, ki jih je preganjal nacifašizem. Bil je pomemben sodelavec odporniškega gibanja Fra.Ma, v katerem je sodeloval z univerzitetnima profesorjema Eziom Franceschinijem in Concettom Marchesijem.

Spotikavec, ki so ga postavili nekaj dni pred dnevom spomina, so namestili prav na mesto, kjer sta 8. oktobra 1944 odposlanca nacistične policije ugrabila Corteseja in ga odvedla v bunker Gestapa v Trstu. Tam so ga mučili, saj so hoteli izvedeti imena njegovih sodelavcev pri odporniškem gibanju, kar pa jim ni uspelo. Naposled so ga ubili in zažgali v krematorijski peči v tržaški Rižarni. Nemci so skušali zbrisati vsako sled o njem. Njegovo zgodbo pa so ponovno odkrili v 90. letih prejšnjega stoletja.

21. januarja so v Padovi namestili še druge tri spotikavce v spomin na deportirane jude, ki so jih usmrtili v uničevalnih taboriščih. Zdaj je tako v Padovi 28 spotikavcev v spomin na umrle v lagerjih. Nove spotikavce so postavili v spomin na žrtve Celino Trieste, ki so jo usmrtili v Rižarni ter Guida Usiglia in Ester Giovanno Colombo, ki so ju ubili v Auschwitzu.

Spotikavec v spomin na patra Corteseja so postavili ob prisotnosti rektorja bazilike očeta Oliviera Svanera, prorektorja in vicepostulatorja za kanonizacijo patra Giorgia Laggionija, župana Padove Sergia Giordanija, predsednika judovske skupnosti v Padovi Giannija Parenza in podpredsednika znanstvenega odbora Vrta pravičnih v Padovi Giuliana Pisanija.

V čast Corteseja je pred kratkim Veneranda Arca di Sant’Antonio v sodelovanju s frančiškansko skupnostjo postavila relikviar v muzeju Antoniano. Umetnina, ki jo je podaril umetnik Paolo Marcolongo, vsebuje nekaj drobcev stene bunkerja, v katerega so Corteseja zaprli v Trstu, in kos papirja, kamor je pater Placido zapisal “sveto”.

Preberi tudi

Papež bo kmalu obiskal Irak

Kristjani in družba

“Postati moramo priče resnice!”

Kristjani in družba

33. romanje treh Slovenij  na Svete Višarje

Kristjani in družba

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme