Športniki v koledarju ... oljkarjev

Piše: HC Fotografije: damj@n

Pod oljkami v Bregu

Naši znani športniki so protagonisti novega koledarja… oljkarjev. Pokrajinski konzorcij pridelovalcev ekstra deviškega oljčnega olja Tergeste DOP namreč vsako leto izdaja pod pokroviteljstvom Občine Dolina koledar Pod oljkami v Bregu, ki je bogat predvsem s fotografskim gradivom. Letos so prišli do enaindvajsete izdaje, predstavitev sveže tiskanega koledarja je potekala na praznični osmi december v Boljuncu. Uredil ga je profesor Boris Pangerc, domačin iz Doline, priznani pesnik in oljkar ter nekdanji župan. V svojem posegu se je zahvalil zlasti podpornikom, ki iz leta v leto prispevajo k nadaljevanju te lepe zgodbe. Letos so izdali 2001 izvod, koledarji bodo na voljo po raznih gostinskih in trgovskih obratih ter društvih v občini.

Dogodek so z nastopom na dvorišču obnovljenega gostinskega obrata v Boljuncu oplemenitili člani Pihalnega orkestra Breg, prišli so številni vaščani in prebivalci okoliških vasi, pa tudi športniki, kar kaže, da ljudje enostavno spet potrebujejo druženje. Pozdravil je župan Občine Dolina Sandy Klun, prisoten je bil tudi predsednik Društva oljkarjev Istre Elvin Klobas. Vsebinski nagovor je imel prvi mož Združenja slovenskih športnih društev v Italiji profesor Ivan Peterlin, ki je športno dejavnost primerjal z gojenjem oljke. Rezultati so sad vsakdanjega in večletnega predanega dela, je dejal.

Posamezne mesece leta 2022 v koledarju bogatijo fotografije prepoznavnih slovenskih športnikov v Italiji, ki so jih v objektiv ujeli v naravi, v oljčnikih. Januar tako krasi slika Tanje Romano, maj Mateja Černica s srebrno medaljo iz Aten 2004, tu pa so še sam Peterlin, Arianna Bogatec, Matteo Parenzan, domačini Karen Hervat, Patrik Kosmač in Irina Počkar, pa Samo Kokorovec, Irena Tavčar, Martina in Sonja Milič, Branko Lakovič ter mladi nogometaši Športnega društva Breg.

Fotografije je za koledar posnel Umberto Pellizzon, grafično sta ga oblikovala Aleš Berce in Sharon Kante, pri pripravi sta sodelovala še Veronika Sossa in Antonio Ghersinich.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme