Športni krožek Kras je vzgojil svetovnega prvaka

Piše: HC

Izjemen uspeh na paralimpijskem prvenstvu

Izjemno zadoščenje za Športni krožek Kras: Matteo Parenzan je konec prejšnjega tedna v Granadi v Španiji postal svetovni prvak v namiznem tenisu med posamezniki v članskem paralimpijskem razredu 6! Sredi Andaluzije se je 19-letni “pingpongaš” z Opčin, član zgoniškega društva, prvič zavihtel na svetovni prestol, Italiji je priigral celo prvo zlato kolajno v namiznem tenisu na tovrstnih tekmovanjih. V svoji kategoriji je bil pred svetovnim prvenstvom številka 4 na svetovni jakostni lestvici, v velikem finalu pa je premagal odličnega Tajca Rongroja Thainiyoma. Levoroki veteran iz Bangkoka, pred prvenstvom tretji na svetovni lestvici, je star 36 let in ima za sabo bogato kariero z dvema medaljama na paralimpijskih igrah v Londonu in Riu. Dvoboj za naslov je bil, kot se za tak finale spodobi, naravnost dramatičen, Parenzan je bil na koncu boljši šele po petih nizih. Nemudoma mu je čestitala vsa širša deželna javnost, izpostavljajo pa ga tudi vsedržavni mediji in športni vrhovi.

Matteo, letnik 2003, je zrasel v Krasovem mladinskem pogonu pod taktirko Sonje Milič, Dušana Michalke in drugih mentorjev. Za slovenski klub še danes nastopa tako na paralimpijskih tekmovanjih kot tudi v rednih prvenstvih, kjer je ravno tako dodana vrednost za moštva, v katerih igra. Lani je v dresu italijanske reprezentance debitiral tudi na paralimpijskih igrah v Tokiu, kjer ni imel odmevnejšega uspeha, je pa bil med drugim zastavonoša azzurrov na sklepni slovesnosti, kar je bila zanj izredna čast. Zaradi zdravstvenih težav, ki ga ovirajo, je zelo drobne postave, ima pa izjemen temperament, je resen, delaven, nadarjen in v najbolj vročih trenutkih tekem vse bolj učinkovit pod pritiskom. Je skromen fant in pozitiven lik, v družini ima trdno podporo, saj so mu na športni poti stalni ob strani. Skratka, športnik z veliko začetnico, njegovi dosežki pa so prav gotovo velik ponos za ves Krasov tabor – kateremu Parenzan stalno izkazuje hvaležnost – pa tudi za celoten slovenski šport v Italiji.

Deželni uspeh je v Granadi s svetovnim naslovom v svoji kategoriji dopolnila še 28-letna Furlanka Giada Rossi iz San Vita al Tagliamento, ki ima tudi že eno odličje s paralimpijskih iger.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme