Goriška

Spominsko obeležje Mirku Špacapanu

Spominsko obeležje Mirku Špacapanu

Zastavimo skupne moči za skupne cilje

Tako se glasi naslov projekta, ki ga je financirala deželna uprava v spomin na deželnega svetnika, kulturnika, športnika, politika, skavta in zdravnika dr. Mirka Špacapana ob 10-letnici njegove smrti. Podoben projekt je dežela podprla tudi za dr. Darka Bratino. Nosilec projekta Mirko Špacapan je društvo Anton Gregorčič s številnimi partnerji. Med temi je tudi društvo sKultura 2001 iz Štandreža, ki se je odločilo, da posveti Mirku Špacapanu spominsko obeležje, ki je nastalo ob večletnem mednarodnem kiparskem srečanju v Jeremitišču. Obeležje je sestavljeno iz kamnitega okvirja z vloženim mozaikom reke Soče in s portretom Mirka Špacapana, ki se je kot deželni svetnik vedno zavzemal za ureditev soške struge in nabrežja. Spomenik je postavljen na štandreško nabrežje reke Soče ob koncu ulice Ticino.
Načrt za obeležje in portret je delo prof. Jurija Smoleta, načrt za mozaik pa je izdelal Stefano Jus iz Spilimberga. Mozaik so uresničile Maria Eterna Baratta, Mirjam Fengler iz Avstrije in Aurora Folloni. Sodelovali so še Giulia Crainich in Kamnoseška skupina iz Manč pri Vipavi.
Morda bo to obeležje vzpodbudilo pristojno upravo, da se bo lotila urejanja brega Soče, ki ga danes zaraščata robida in drugo grmičevje, tako da je nedostopen. Lahko bi postal prijetno sprehajališče za pešce in kolesarje.
Na slovesnem odkritju obeležja, 11. decembra 2018, so v popoldanskih urah sodelovali učenci štandreške osnovne šole Fran Erjavec, ki so pod vodstvom učiteljice Martine Hlede lepo zapeli nekaj slovenskih narodnih.
Istega dne je bila zvečer v prostorih župnijskega doma Anton Gregorčič slovesnost, na kateri je predsednik društva sKultura 2001 Marjan Breščak izročil priznanja in spominske plakete umetnikom, ki so sodelovali na letošnjem kiparskem srečanju v Jeremitišču in izdelali tudi obeležje, ki je postavljeno na bregu Soče. Dr. Bernard Spazzapan je prisotne seznanil s potekom projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje, ki je obogatil našo skupnost z raznimi pobudami, predvsem na mladinskem področju, in to v raznih panogah, pri katerih se je Mirko Špacapan udejstvoval. Mario Mucci je prikazal posnetke nastajanja kiparskih del na srečanju v Jeremitišču. Za uvod in konec programa je MePZ Štandrež pod vodstvom Zulejke Devetak ubrano zapel dve pesmi o Soči.
DP

25.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!