Aktualno

Spominske svečanosti ob dnevu Vseh svetih

Spominske svečanosti ob dnevu Vseh svetih

Ob dnevu Vseh svetih so se na raznih spomenikih spomnili vseh padlih

Delegacija županov iz tržaške pokrajine se je že 31. oktobra zbrala ter položila vence za padle in pokojne. Župani so se najprej zbrali pred sedežem devinsko-nabrežinske občine, kjer so na Trgu sv. Roka položili venec pred spomenikom padlim. Nadaljevali so proti Zgoniku k spomeniku padlim pred Občino, na Colu k spomeniku žrtvam fašizma, k spomeniku pri jami Bršljanovca, na Openskem strelišču, pri bazovsekm šohtu in spomeniku bazoviškim junakom. Delegacija županov iz Trsta, Doline, Milj, Repentabra in Devina-Nabrežine se je nato odpravila še proti tržaški Rižarni, spominskemu parku v Dolini in v Milje na Trgu Marconi, kjer stoji dvojezični spomenik.

Prvega novembra je Odbor za spomenik padlih za NOB iz Škednja, od Svete Ane in Kolonkovca organiziral v jutranjih urah tradicionalno spominsko svečanost pri edinem antifašističnem spominskem obeležju v Trstu. Slavnostni govor je imel novoizvoljeni predsednik odbora Iztok Furlanič, ki se je med nastopom dotaknil shoda Casapound in dejal, da je to pojav novega fašizma tretjega tisočletja. “Pomanjkanje kulutre, izobrazbe in zgodovine in širjenje lažnih novic ter novo pisanje zgodovine botrujejo k pojavu novega fašizma. 75 let po padcu fašizma so in bodo za vse večne čase določene ideje nesprejemljive.” je dejal Furlanič. Med svečanostjo je nastopil Ženski pevski zbor Ivan Grbec, pod vodstvom Silvane Dobrilla in ob spremljavi harmonikarja Silvana Kralja.

Slovensko kulturno društvo Slavko Škamperle in Odbor za počastitev padlih v NOB Sveti Ivan in Kolonja sta pred kamnitim obeležjem, ki stoji na pročelju Sveto Ivanskega Narodnega doma priredila spominski dogodek. Organizatorji so govor zaupali kulturni delavki Jaruški Majovski, ki je podobno kot Furlanič izrazila besedo zasrkbljenosti ob dovoljenju shoda političnega gibanja Casapound “Družba mora odreagirati na take provokacije” je dejala. Po Majovskijevi je v italijanščini spregovorila zgodovinarka Claudia Cernigoi, ki je enako obsodila shod CasaPounda in obžalovala odločitev tržaške prefektinje. Med slovestnostjo se je Luciano Ferluga spomnil pokojnih Patrizie Vascotto in Cirila Zlobca.

Občutene svečanosti so se odvijale tudi na Taborju v Dolini pri Trstu, v Ricmanjah, Borštu, Mačkoljah, na Padričah, v Gropadi, Trebčah, Bazovici, Boljuncu, Domju, v Križu, na Opčinah in v ostalih vaseh devinsko-nabrežinske občine.

Poleg spominjanja padlih in pokojnih je bila skupna nit na vseh svečanosti odklon proti shodu gibanja CasaPound na dan tržaškega mestnega zavetnika Svetega Justa.

Marko Manin

07.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!