Spomini dr. Antona Komotarja

Nova knjiga založbe Mladika

Založba Mladika bo v soboto, 17. decembra 2022, ob 11. uri v Tržaškem knjižnem središču predstavila svojo najnovejšo knjigo – spomine dr. Antona Komotarja Ponovno združeni v tujini. Gre za 7. knjigo iz zbirke Zapisi iz zdomstva, ki jo ureja Ivo Jevnikar, posvečena pa je pričevanjem, razmišljanjem in spominom rojakov po svetu.

Knjigo je uredila zgodovinarka, publicistka in knjižničarka Helena Janežič iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, spremni esej Čas negotovosti in čas upanja pa je prispevala zgodovinarka in nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Anton Komotar (Vrhnika, 1912 – Stuttgart, 2007) je bil odvetnik in notar na Vrhniki, vojni čas pa je povsem spremenil tok njegovega življenja. Nasprotoval je revolucionarnim načrtom in ob koncu vojne emigriral. Že med vojno ga je zaneslo tudi v Trst in Rim, kjer je bil med drugim zaprt v zloglasnem zaporu v Ul. Tasso skupaj z več žrtvami pokola v Ardeatinskih jamah. V Trstu je po vojni eno leto delal kot prevajalec in časnikar na radiu, ko pa je po tveganem begu iz Jugoslavije dobil k sebi ženo in prva dva otroka, se je izselil v Argentino, nato v Urugvaj, Švico in končno v Nemčijo. V spominih razmišlja o preteklosti in sedanjosti ter prispeva dragocen kamenček v mozaik poznavanja slovenskih usod in dogodkov.

Krstna predstavitev te knjige bo danes, četrtek, 15. decembra 2022, ob 17. uri v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki, kjer so napovedani tudi vsi trije Komotarjevi otroci – iz Švice, Nemčije in ZDA.

Komotarjeva sinova Tony iz ZDA in Radko iz Švice bosta sodelovala tudi na sobotni predstavitvi v Trstu, na kateri bosta spregovorila predstavnik Mladike Ivo Jevnikar in urednica knjige Helena Janežič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme