Spomin peša

Polemike, ki smo jim priče te dni v Trstu in širše v naši deželi, okrog spomina na rasne zakone, s katerimi je Mussolini stopil ob bok Hitlerju, so samo dokaz več, kako je pomemben spomin. Da bi imeli skupen spomin, je v naših krajih le pobožna želja, o čemer priča dejstvo, da italijanska vlada ni nikdar uradno objavila skupnih izsledkov in poročila italijansko slovenske skupine zgodovinarjev izpred veliko let. In prav nič nam ne pomaga, če sami sebe prepričujemo, da “nekaterim peša spomin”, ali pa, da rečemo tisto na glas, kar nas večina misli, da namreč naši sodržavljani italijanske narodnosti večinoma menijo, da se je zgodovina v naših krajih začela maja leta 1945. Prej seveda ni bilo ničesar, kvečjemu le “slavna rimska dvatisočletna zgodovina, katere nadaljevalka je Italija”.
Pa ni bilo tako, vemo, da ni bilo tako. Dejstvo, da današnji desničarji nočejo spominjanja na rasne zakone, govori prav o tem in posredno tudi zamisel italijanskih nacionalistov v Gorici, da bi dosegli odvzem italijanskega odlikovanja maršalu Titu.
Poljski pesnik in aforist Stanislaw Jerzy Lec, ki se je rodil leta 1909, je svoje najboljše aforizme napisal med obema svetovnima vojnama in njegov je tudi ta: “Ko podirate spomenike, ohranite podstavke, v prihodnosti vam bodo prišli prav”!
Pa vendar se nam je zdelo, da smo neke korake v iskanju skupnega spomina, ki bi nas združeval in delal boljše, le naredili v preteklosti, a nam ta divja polemika zdaj ponovno kaže, da do zbližanja ni prišlo. Pa nam spet pride prav veliki Lec, ki je med drugim zapisal tudi ta aforizem: “Nekateri radi razumejo, v kar verjamejo. Drugi radi verjamejo v to, kar razumejo”.
In vendar je v času interneta, ki tako zelo spreminja vse nas, kot doslej še ni spreminjala nobena stvar nikdar, potrebno razumeti, imeti spomin, vedeti, od kod prihajamo, kdo smo, kaj so naši predniki počeli in zakaj smo taki, kot smo.
In če komu peša spomin, ga moramo na to opozoriti. Vedno znova!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme