Spomin na umor svetnika

Dan po Velikem šmarnu je leta 2005 svet zagrnil v žalost. Umorjen je bil ustanovitelj ekumenske skupnosti Taize brat Roger Schutz.
Več kot 10.000 mladih, nekaj deset državnikov in predstavnikov svetovnih religij ga je pospremilo k večnemu počitku. Da je bil svetniški starec kruto umorjen, je takrat pretreslo svet, tudi Slovenijo. Brat Roger je namreč duhovno vplival na mnoge generacije mladih Slovencev. Pravzaprav vpliva še danes.
Ekumenska meniška skupnost bratov iz Taizeja je bila ustanvoljena leta 1940 v viharju druge svetovne vojne. Skupnost je Schutz ustanovil v vasici Taizé v bližini francoskega Lyona. Protestant švicarskega rodu je okrog sebe začel zbirati mlade in jih navduševati za medverski dialog. Ustanovil je preprosto in skromno meniško skupnost, ki je odprta tudi za nekrščanske religije. Danes se v francosko vasico zgrinjajo množice mladih z vsega sveta. Na njihovi spletni strani so tudi slovenske strani (taize. fr/sl). Romanja iz Slovenije sicer organizira Katoliška mladina, naslednica Skama.
Taizéjska skupnost ni nikoli imela namena ustanoviti lastnega “gibanja”, ampak je vabila mlade, naj prevzemajo odgovornost v svojih domačih župnijah. Da bi jih bratje pri tem podprli, so začeli pripravljati tako imenovano romanje zaupanja. Za novo leto se je srečanj v evropskih metropolah doslej udeležilo že več tisoč Slovencev.
Doslej se za organizacijo srečanja v Sloveniji slovenski škofje niso odločili. Glavni razlog je organizacijske narave, saj bi težko prevzeli petdnevno oskrbo in bivanje za 100.000 mladih. Če k temu dodamo še nenaklonjenost in sovražnost ljubljanskih oblasti do kristjanov, je to še bolj razumljivo. Slovenske škofije, ki s Taizéjem sodelujejo že od leta 1972, so organizirale manjše mednarodno srečanje mladih maja 1987 v Ljubljani, ki je bilo prvo taizéjsko srečanje v takratnih komunističnih državah. Ljubljano je obiskal tudi brat Roger, ki je bil prvič v Sloveniji že na srečanju mladih v Stični leta 1981.
Brata Rogerja (90) so pokopali točno teden dni po umoru, ko ga je med večerno molitvijo Romunka Luminita Solcan (36) trikrat zabodla z nožem v grlo. Verniki so morilko razorožili in jo prepustili policiji. Njen zdravnik je izjavil, da gre za shizofreno bolnico, napad pa je verjetno posledica opustitve jemanja zdravil.
Vprašanje, zakaj je moral brat Roger umreti na tak način, pa tudi danes ostaja odprto. Njegov sobrat, brat Francois, je leto po smrti zapisal tole: “V številnih sporočilih, ki smo jih dobili, so smrt brata Rogerja primerjali s smrtjo Martina Luthra Kinga, nadškofa Oscarja Romera ali Mahatma Ghandija. A razlika med temi možmi vendarle obstaja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Tino Mamić / Leta 2005 je umrl Roger Schutz

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme