Spomin na skladatelja Stanka Premrla, avtorja slovenske himne

Turistično društvo Podnanos je na kresni večer organiziralo proslavo Poklon domovini v čast dneva državnosti in avtorja himne Stanka Premrla. Kulturni program so izvedli pri cerkvici svetega Hieronima na Nanosu.
V uvodnem delu programa je bila maša, ki jo je malo pred sončnim zahodom daroval šembiški župnik Tomaž Kodrič pred cerkvico. V pridigi je opozoril, da moramo biti strpni do rojakov, moliti za domovino in moliti za naše politike.
Po maši se je začel kulturni program, posvečen 140. obletnici rojstva šembiškega rojaka, skladatelja in duhovnika Stanka Premrla, avtorja slovenske himne. Slavnostni govorec je bil zgodovinar in novinar Tino Mamić. Govoril je o nizki samopodobi Slovencev. “Slovenec mora samemu sebi vrniti ponos. Ta pa lahko naredi samo na en način. Da se ozre nazaj. Da si ogleda, kaj vse so naredili njegovi predniki. Verjemite mi, da tega ni malo. Niti približno, ” je povedal. Osrednja točka narodovega spomina mora postati osamosvojitev, saj je bil takrat narod enoten, zmaga v vojni pa je bila veličastna zaradi majhnega števila žrtev, je poudaril. “Prav na to moramo biti najbolj ponosni”.
Nastopil je priznani mešani Komorni zbor Ipavska. Zapeli so že med mašo in intonirali himno.
Zaradi močne burje kurjenje običajnega kresa ni bilo mogoče. Namesto tega so pripeljali košaro balona na vroči zrak in tako ustvarili velik plinski plamen. Za varnost so poskrbeli šembiški gasilci.
Sledil je dokumentarni posnetek ob postavitvi spomenika slovenski himni na grobu skladatelja Premrla na ljubljanskih Žalah. Na velikem ekranu so predvajali govor predsednika države Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.
Sledil je napovednik dokumentarnega filma o Premrlu. Film še ni končan. Zanj zdaj zbirajo prostovoljne prispevke.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme