Spomin na prof. Alojza Rebulo

Posmrtna izdaja njegovega Apokrifa

petek, 23. oktobra, bosta minili dve leti od smrti pisatelja in misleca prof. Alojza Rebule (Šempolaj, 1924 – Topolšica, 2018). Spomnili se ga bomo na samo obletnico pri maši zadušnici v župnijski cerkvi na Opčinah ob 19. uri. Ob župniku g. Francu Pohajaču bo somaševal frančiškan p. dr. Edi Kovač, ki bo nato sooblikoval drugi del spominskega srečanja.

Takoj po maši bo namreč v cerkvi na pobudo založbe Mladika in Društva slovenskih izobražencev še predstavitev posmrtno izdane zadnje knjige prof. Rebule Apokrif. Najprej bo zapel domači Cerkveni mešani pevski zbor Sv. Jernej pod vodstvom prof. Janka Bana, nato bo p. Kovač spregovoril o njeni vsebini, ki je obenem leposlovna in teološka.

V svoji zadnji knjigi Apokrif, ki jo je oblikoval, ko ga je vid že zapustil in je svoja dela lahko nosil le v glavi ter narekoval, se je namreč prof. Rebula preizkusil v novi literarni zvrsti, v spremljanju in spoštljivem dopolnjevanju evangeljskih pripovedi z lastno domišljijo, v razglabljanju o psiholoških značilnostih tako Kristusa kot nekaterih protagonistov zgodnjega krščanskega izročila.

Kdor pričakuje senzacionalne ali celo heretične poudarke, bo razočaran, v besedilu pa so prisotna večna vprašanja: o smislu življenja, onstranstvu, trpljenju in zlu v svetu, božjem usmiljenju in ljubezni do človeka in stvarstva. Na videz so zgodbe preproste, a tisti, ki so jim evangeliji domači, bodo takoj ugotovili, kje si je avtor zastavil dodatno vprašanje in kje je s pisateljsko svobodo kaj dodal.

Knjigo pomembno dopolnjuje akademik dr. Milček Komelj, ki je privolil v objavo govora, pravega celovitega eseja o pisatelju Rebuli z žalne seje Slovenske akademije znanosti in umetnosti nekaj dni po pisateljevi smrti. Izdajo bogatijo reprodukcije del z likovnih kolonij Umetniki za karitas, o čemer je v knjigi tudi zapis ravnateljice Škofijske karitas Koper Jožice Ličen.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme