Spomin na primorske padalce

Komemoracija v Škrbini in večer v Komnu

Kot smo že poročali, se bodo tudi letos s komemoracijo v Škrbini in z večerom v Komnu spomnili junaške in tragične zgodbe primorskih padalcev. V soboto, 11. novembra, bo ob 11. uri komemoracija pred spominsko ploščo na Fakinovi domačiji. Svojo prisotnost sta napovedali veleposlanici Velike Britanije in Združenih držav Amerike Tiffany Sadler in Jamie Lindler Harpootlian. Na sporedu bodo polaganje vencev, glasbene točke, nagovori komenskega župana mag. Erika Modica in diplomatskih predstavnikov ter pričevanje, ki ga bo podala Sava Gavrič iz Čepovana. To je hči padalca Nikolaja Severja (Budanje, 1913), ki je kot jugoslovanski vojak v Vipavi “izginil” poleti 1945, ko še ni bila stara leto dni.

Pred tem, ob 10. uri, bo v cerkvi sv. Antona v Škrbini maša zadušnica, ki jo bo daroval vojaški vikar, letošnji srebrnomašnik podpolkovnik Matej Jakopič, prvič pa jo bo s petjem spremljal združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.

Dan pred slovesnostjo, v petek, 10. novembra, pa bo ob 18. uri gostja podružnice sežanske Kosovelove knjižnice v Komnu zgodovinarka in arhivistka dr. Ljuba Dornik Šubelj iz Ljubljane, ki se bo na temo Kako sem se v arhivih srečala s “primorskimi padalci” pogovarjala s časnikarjem Ivom Jevnikarjem. Dr. Šubljeva je namreč v letih 1983–2010 delala najprej v arhivu Republiškega sekretariata za notranje zadeve oz. Ministrstva za notranje zadeve, nato pa v Arhivu Republike Slovenije. Med drugim je izdala monografiji OZNA za Slovenijo (Arhiv Republike Slovenije, 1999) ter OZNA in prevzem oblasti 1944–1946 (Arhiv Republike Slovenije in založba Modrijan, 2013), v katerih obravnava tudi primorske padalce.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme