Spomin na pisatelja Alojza Rebulo

V petek, 23. oktobra na Opčinah

Kot smo že poročali, bo v petek, 23. oktobra, na drugo obletnico smrti pisatelja prof. Alojza Rebule v župnijski cerkvi na Opčinah ob 19. uri maša zadušnica. Ob župniku g. Francu Pohajaču bosta somaševala frančiškan p. Edi Kovač in odgovorni urednik Ognjišča Božo Rustja.

Srečanje se bo na pobudo založbe Mladika in Društva slovenskih izobražencev v cerkvi nadaljevalo s predstavitvijo posmrtno izdane zadnje knjige prof. Rebule Apokrif. Najprej bo zapel domači Cerkveni mešani pevski zbor Sv. Jernej pod vodstvom prof. Janka Bana, nato bo p. dr. Edi Kovač spregovoril o vsebini knjige, ki je obenem leposlovna in teološka, saj se je pisatelj preizkusil v spremljanju in spoštljivem dopolnjevanju evangeljskih pripovedi z lastno domišljijo, v razglabljanju o psiholoških značilnostih tako Kristusa kot nekaterih protagonistov zgodnjega krščanskega izročila. Ob tem razmišlja o smislu življenja, onstranstvu, trpljenju in zlu v svetu, božjem usmiljenju in božji ljubezni do človeka ter stvarstva. Rebula tudi v teh kratkih zgodbah rad opozori še na lepote narave.

Uvodno besedo je prispeval Ivo Jevnikar, v drugem delu pa knjigo bogati akademik dr. Milček Komelj z esejem o pisatelju Rebuli, ki ga je prebral na žalni seji Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani nekaj dni po pisateljevi smrti. Izdajo lepšajo barvne reprodukcije del z likovnih kolonij Umetniki za karitas, o čemer je v knjigi tudi zapis njihove pobudnice in ravnateljice Škofijske karitas Koper Jožice Ličen.

Na srečanju v openski župnijski cerkvi se bo treba strogo držati navodil za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme