Spodbujanje revščine je greh!

Odkar je Emporij solidarnosti začel svojo dejavnost 1. aprila letos, je njegovo pomoč prejelo okrog 600 oseb, kar pomeni približno 200 družin. Trgovina s posebnim etičnim poslanstvom je v ul. Chiadino 2, v nekdanjih prostorih župnijske dvorane. Market je lično urejen, police so založene z raznolikimi kakovostnimi proizvodi in se dejansko na prvi pogled v ničemer ne razlikuje od ostalih nakupovalnih trgovin. V resnici pa je prepotrebna realnost, ki se v sedanjem primežu krize še kako izkazuje za posrečeno potezo tržaške Karitas.
Da bi kaj več izvedeli o Emporiju, smo se ravno v prostorih trgovine pogovorili z ravnateljem tržaške Karitas g. Robertom Pasettijem.
Načrt smo zasnovali v sodelovanju z ostalimi Karitas, ki so na državni ravni dobro povezane med seboj. Iskali smo pravšnji odgovor na t. i. nove oblike revščine, ki so jo sprožile finančne okoliščine zadnjih let. Načrt je namenjen zlasti družinam, ki imajo nizko dohodninsko stopnjo, in osebam, ki so zaradi krize na meji stiske, niso pa vanjo še povsem zdrsnile: to so osebe srednjih let, ki so začasno izgubile službo (v mestu, kakršno je Trst, z veliko težavo najdejo novo zaposlitev) ali pa so v dopolnilni blagajni. Karitas ima sicer razširjeno mrežno porazdelitev podpornih paketov na nivoju župnij: ko pa se kdo odloči za tovrstno pomoč, pomeni, da je njegov položaj res hud. To so ekstremni primeri, v katerih se povpraševalec neposredno izpostavi, kar je zlasti v majhnih župnijskih okoljih dostojanstveno tvegano; obstaja trenutno še neka 'vmesna' stopnja revščine, ki ni tako očitna, je pa dovolj huda, da osebe niso v stanju ohraniti nekdanjega dostojanstvenega nivoja svoje družine. 'Sramoto' skrivajo pred ostalimi družinskimi člani in pred okoljem, v katerem živijo. Nekoč so nekateri jemali posojila za nakup luksuznih dobrin, danes pa se odločajo za tako tvegan posel le zato, da bi zadostile osnovnim potrebam svoje družine. Emporij solidarnosti tako odgovarja zlasti tej dvojni potrebi, in sicer, da se oseba v dejansko normalnih nakupovalnih okoliščinah po eni strani poslužuje solidarne prodaje kakovostnih proizvodov, po drugi pa, da ohrani kolikor toliko nespremenjen svoj življenjski standard.
Kdo se lahko poslužuje Emporija solidarnosti?
Interesent mora predhodno izpolniti polo, na podlagi katere je mogoče proučiti finančno stanje družinske enote. Pri tem je treba upoštevati dohodek, število družinskih članov in druge parametre. To je prvi korak, kateremu sledi še sodelovanje z razgovornimi središči Karitas in področnimi župnijami, saj je v celoten postopek poleg vsestranskega preverjanja dejanskega položaja vključen še vzgojni proces, ki teži k smotrnemu koristenju dobrin. Na naših policah ni – denimo – Nutelle, ker jo imamo za 'luksuzni' proizvod.
Kdo zahaja v Emporij solidarnosti?
V naš Emporij zahaja več Italijanov oziroma italijanskih državljanov kot pa tujcev: ta podatek povprečno velja na vsedržavni ravni.
Kako pa poteka distribucija?
Proizvode prejemamo brezplačno na podlagi zasebnih nabirk in na podlagi ponovne uporabe neprodanih živil, ki bi drugače končala v smeti. Tržaška Karitas se je vključila v načrt tržaške občine, ki je v ta namen pred časom vzpostavila mrežno kooperacijo različnih socialnih dejavnikov. Poudaril bi tudi dobro sodelovanje s fundacijo Banco alimentare, ki pospešuje ponoven obtok presežne količine hrane, tako da jo zaupa človekoljubnim ustanovam. Poleg tega tudi tržaška Karitas kupuje določene proizvode (čistila, šampone in podobno), ki imajo daljšo uporabno dobo kot živila. Dragocena je pomoč, pravzaprav donacija nekaterih dobaviteljev zelenjave; le-ti že itak sodelujejo z našim Karitas. Claudio Stoinich, nositelj načrta Emporij solidarnosti, je takoj na začetku izrazil željo, da bi trgovina nudila najvišjo možno kakovostno ponudbo proizvodov.
Kako pa je določena njihova cena?
Določena je na podlagi točk, ne na podlagi denarne vsote, ker Emporij solidarnosti ni komercialna dejavnost. Vsak kupec razpolaga z magnetno kartico, na kateri število točk sorazmerno odgovarja potrebam in finančnemu položaju družine. Ni neke realne enakovrednosti med točkami in evri. Naš sodelavec, ki izhaja iz velike prodajalne stvarnosti FJK, polagoma uvaja zadolžene pri Emporiju v ta zapleteni prodajalni mehanizem, ki ga bo v letu dni prevzela namestna zadruga, sicer vedno pod okriljem Karitas.
Ali bi lahko podali obračun delovanja Emporija po prvih treh mesecih?
Dogovorili smo se, da bomo prvi obračun naredili ob izteku šestega meseca delovanja. Trenutno lahko le izrazim zadovoljstvo, da je npr. ob dnevu nabirke jestvin pomagalo 140 prostovoljcev: nabrali pa smo 50 kvintalov hrane! Projekt Emporija ima namreč dvojno nalogo: po eni strani želi po svojih močeh zajeziti vse večjo revščino, po drugi pa želi spodbujati dobrotljivo sočutje do te družbene stiske.
Kako lahko podpremo Emporij solidarnosti?
To lahko počnemo z zasebnimi nabirkami živil ali pa z denarnimi donacijami, ki jih lahko po ugodni davčni olajšavi storijo posamezniki. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani škofije in Karitas. V enaki meri pa je potrebna senzibilizacija. Z vsemi močmi poskušamo prepričevati še ostale prodajalne verige, naj pristopijo k principu ponovnega koristenja neprodanih živil. Sam papež nas je opomnil, kakšen greh je spodbujati revščino!
IG

Pogovor z ravnateljem Karitas g. Pasettijem o emporiju solidarnosti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme