Spletni glasbeni božični voščili

Piše: DD

KC LOJZE BRATUŽ IN SCGV EMIL KOMEL Koncerta

23. 12. 2020

Dva dni pred Božičem sta Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž ponudila odličen božični koncert, ki je sicer potekal na božično okrašenem odru velike dvorane goriškega hrama, zaradi zdravstvene krize pa mu tam žal nismo mogli prisluhniti. Kdor si ni hotel izgubiti tradicionalnega glasbenega srečanja, je moral 23. decembra proti večeru stopiti pred mobitel, tablico ali računalnik, kjer ga je našel na Youtube kanalu glasbene šole.

Dogodek z naslovom Naše božično voščilo so oblikovali gojenci in profesorji SCGV Komel in društva ArsAtelier; člana skupine O’Klapa Kea Vogrič in Simon Čavdek pa sta prebrala nekaj primernih misli Ljubke Šorli, Tonina Lasconija in Katerine Ferletič, hvalospev ljubezni in upanju, ki si ga v tem času prav vsi posebno močno želimo. Koncert je uvedla pianistka Athena Picech, nadaljevali so Matej Tavčar in Tomaž Škamperle na klarinet, flavtistka Alice Paron, sopranistka Gabriella Sofia Donadio, flavtistki Cristina Nonini in Chiara Russian, duo violin Makrina in Jakob Quinzi, harfistka Xiangij Zheng, presenetljivo dober mali pianist Giulio Parenzan, baritonist Luca Raccaro, pianistka Karolina Gantar, harfistka Petra Devetak in, na koncu, z ljudsko Kaj se vam zdi, kvintet harmonik (Miha Bužinel, Jure Bužinel, Peter Murovec, Rok Šuligoj, Mirko Ferlan) s tolkalistom Patrickom Quaggiatom. Posamezne točke so spremljali pianista Armin Ćoralić in Elisabetta Cavaleri ter čelist Luca Bregant. Pred zadnjo točko je predsednica KCLB Franka Žgavec poslušalcem zaželela, da bi jih v tem posebnem času spremljali radost in tišina svete noči, v novem letu pa veliko zdravja in veselja. Ravnateljica SCGV Alessandra Schettino pa je v italijanščini voščila, da bi nam Jezuščkov prihod podaril mir in dobroto, zdravje in ljubezen.

26. 12. 2020

V tem nenavadnem letu, ko je bilo življenje vseh nas močno omejeno, je tudi Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel moral prekiniti številne dejavnosti, didaktične in tudi koncertne, namenjene javnosti. Ker še vedno živimo v negotovosti, žal ne morejo načrtovati dejavnosti v prihodnjih mesecih. In vendar so pri goriški glasbeni šoli zadovoljni, ker so vseeno zmogli izvesti nekaj razrednih nastopov: v mesecu decembru so učence posamezno posneli in virtualni nastop preko spleta predvajali staršem, ki so svojim otrokom prisluhnili z velikim navdušenjem. Veseli so tudi, ker je gojencem in profesorjem šole ter članom društva ArsAtelier kljub vsemu uspelo uresničiti tradicionalni božični koncert. Posneli so posamezne glasbene točke, jih montirali v celoto in videoposnetek predvajali preko Youtube kanala šole 26. decembra, na dan, ko so vrsto desetletij odmevale božične melodije na koncertu v goriški stolnici. V čudoviti cerkvici sv. Antona v Gorici, ki je za manjše koncerte res prijetna in akustično primerna, so gojenci tokrat pričarali božične melodije in bisere sakralne glasbe. Koncert je uvedla in tudi sklenila mlada flavtistka Neža Drusany. Vmes so nastopili kitarist Jan Grahonja, sopranistka Gabriella Sofia Donadio, kitarski trio Elisa Burelli, Janiki Cingerli in Martina Gereon, violinistka Makrina Quinzi, mlada sopranistka Marta Pasi, harmonikar Rok Šuligoj, flavtistka Letizia Del Nevo, sopranistka Julija Miklavec z violinistoma Makrino in Jakobom Quinzijem, drugo s čelistom Luco Bregantom in organistko Elisabetto Cavaleri, trio harmonik Miha Bužinel, Peter Murovec in Rok Šuligoj ter bariton Luca Raccaro. Posamezne točke so spremljali pianistka Elisabetta Cavaleri, čelist Luca Bregant in kitaristka Martina Gereon. Da bi bil koncert vsebinsko še bolj doživet, so ga obogatili z branjem krajših besedil člani skupine O’Klapa Tina Balta, Simon Čavdek in Noemi Iacono. Spregovorili so o Božiču, ki je praznik svetlobe, ki premaga temo; o Božiču, ki je luč, sreča, srečanje, dar in ljubezen; o Božiču, ki kljub vsemu govori o tem, da je življenje močnejše in bo zmagalo. “Ljubezen je največja v življenju, ko je prejemamo in podarjamo naprej”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme