Spletna Prešernova proslava Slovenske prosvete, Društva slovenskih izobražencev in Mladike

Dne 28. februarja ob 18. uri na Youtube kanalu Slovenske prosvete

Prešernova proslava je vsako leto predstavljala enega od osrednjih dogodkov v delovanju Slovenske prosvete. Vsako leto so na ponedeljek (tradicionalni dan, ko ima svoja srečanja DSI), na datum, ki je najbližji Prešernovemu dnevu, v Peterlinovi dvorani na ul. Donizetti v Trstu – s kulturnim sporedom obeležili Dan slovenske kulture.

Točke sporeda so z leti pridobile neki tradicionalni potek, saj so po eni strani želele biti nekakšen vrh kulturnih aktivnosti društev, po drugi pa povezati poklon Prešernu z nagrajevanjem pesnikov in pisateljev, ki so se v preteklem letu odlikovali na literarnem natečaju Mladike. Dostikrat so prišla v ospredje imena še neznanih ali manj znanih avtorjev, ki so s to uveljavitvijo pritegnili nase pozornost širše publike, še posebej tistih, ki so se zbrali na proslavi, saj so lahko tudi poslušali branje odlomkov iz nagrajenih del. Tradicionalne točke so bile še podelitev priznanj Mladi oder ter slavnostni govor; vse pa je še poživila glasbena točka (nastop glasbenika ali pevskega zbora).

Letos so organizatorji Prešernove proslave dolgo upali, da jo bodo lahko uresničili, kot se je to prav zadnji trenutek pred zaprtjem vseh aktivnosti posrečilo lani. Ko so spoznali, da bo to nemogoče, pa si niso pustili zvezati rok od epidemije: novinarko Bredo Susič ( ki ima veliko izkušenj s snemanjem videov) so pooblastili, da je organizirala spletni dogodek. Z njim bodo tudi v letošnjih težkih okoliščinah izvedli to pomembno praznovanje Prešernovega dneva in obenem upoštevali prepovedi zbiranja ter vse ostale omejitve.

Kot nam je povedala Breda Susič, glavni koncept spletne video-proslave upošteva osnovne točke tradicionalnega dneva slovenske kulture. Video – posnetek pa ima še mnoge dodatne, drugačne zahteve: nuditi mora več očesu, ne sme “uspavati” z dolgimi nastopi ali govori.

Po drugi strani pa ima splet tudi svoje prednosti v sedanjem težkem obdobju, ko se ne smemo premikati iz svoje dežele ali države: nagrajeni pesniki in pisatelji se lahko predstavijo kar od doma in od tam odgovarjajo na vprašanja; branje odlomkov iz njihovih nagrajenih del lahko poteka v različnih okoljih, poživijo jih lahko utrinki iz narave, glasbena podlaga itd. Tudi glasbeniki sami lahko izvajajo svoje skladbe v različnih krajih, v dvoranah ali na prostem, v naravi, med zelenjem ali ob morju; njihova glasba lahko postane podlaga za balet, ki se odvija v skladbi ali besedilu primernem prostoru. Skrb bo namenjena prav temu, da proslava postane video predstava.

Kdor je imel privilegij, da je že nekoliko pokukal v dogajanje okrog video- posnetka, je bil očaran nad vsemi presežki, ki jih ta medij nudi in ki jih dogajanje v živo ne more nuditi. Vsi boste lahko prisostvovali dogodku ob koncu tega tedna: video – proslava bo zaživela v nedeljo, 28. februarja, ob 18. uri na Youtube kanalu Slovenske prosvete.

Naj razkrijemo za zdaj le nekaj osnovnih podatkov: zamisel in režija celote je bila poverjena Bredi Susič, pri oblikovanju predstave pa so sodelovali: Sergij Pahor s slavnostnim govorom, Nadja Roncelli kot članica komisije in urednica pri Mladiki, Lučka Peterlin kot režiserka bralnega dela predstave z igralci Radijkega odra, Raffaella Petronio z baletno skupino in baletnimi vložki, trije mladi pianisti, dva harmonikarja in flavtist, vsi učenci Glasbene matice; snemalec je bil Marco Clari.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme