Spletna duhovna misel dr. Bajzka

Piše: P.in

Pred Veliko nočjo

“Iz globočine kličem k tebi, o Gospod!” To prvo vrstico iz psalma štev. 130, iz  t. i. Prošnje iz globine je predavatelj dr. Jože Bajzek izbral za naslov svoje predvelikonočne “duhovne misli”, ki jo je pripravil za spletno srečanje, za katero sta ga zaprosili Društvo slovenskih izobražencev in Društvo Finžgarjev dom.

Uspelega spletnega večera, ki je bil na sporedu v ponedeljek, na prvi dan velikega tedna (ponedeljek je tradicionalni dan srečanj v okviru DSI), se je udeležilo res lepo število poslušalcev. Srečanju so sledili v živo po spletu preko Zoom- povezave. Predavatej dr. Jože Bajzek je teolog, sociolog in nekdanji univerzitetni profesor na Gregoriani v Rimu.  Po upokojitvi leta 2012 je več let deloval na Tržaškem in postal znan predvsem po svojih dobro obiskanih verskih predavanjih v Finžgarjevem domu.

  Udeleženci ponedeljkovega predavanja so kmalu dojeli, zakaj je predavatelj izbral prav psalm Iz globočine kličem k tebi, o Gospod. Gre za psalm, za molitev, ki jo katoličani v cerkvah in Židje v sinagogah izrekajo že tisočletja in preko nje lahko pridejo globoko v stik z Bogom. Zelo je popularen in znan tudi pod imenom De profundis. Uvrščajo ga med “spokorne psalme”. V njem vernik iz hude notranje stiske kliče iz globine svojega srca k Bogu. Iz zavesti o lastni krhkosti in grešnosti ga prosi, naj usliši njegovo prošnjo oz. molitev; izpoveduje upanje v dobroto Boga, v odpuščanje in izraža svoje zaupanje v božje usmiljenje in odrešenje.

Dr. Bajzek se je najprej zaustavil ob analizi vsake kitice in poudaril glavno misel in prošnjo v njej. Potem pa se je zaustavil pri podobi krščanskega Boga, ki je Bog odnosov, je ljubezen sama. Po mnenju dr. Bajzka je najlepša skrivnost krščanske vere prav Sv. Trojica: Oče, Sin in Sv. Duh. Že iz božje troedinosti izhaja, da je krščanski Bog Bog odnosov. Za ljubezen je namreč značilno, da je vedno v odnosu, ne more biti sama. (Torej tudi bog iz kakega drugega verstva, pa čeprav velik in mogočen, ne more biti ljubezen). Vsi smo odnosna bitja: vse, kar smo, smo od spočetja dalje prejeli preko odnosov z ljudmi, ki so nas obkrožali. Najprej v krogu družine – v odnosu s starši, nato v širšem krogu družbe.

V odnos z Bogom pa lahko pridemo z molitvijo. Ta ima za vsakega zelo velik pomen. Po mnenju dr. Bajzka je potreba po molitvi v človeku tako globoka, da se ji v določenih trenutkih svojega življenja prepusti celo človek, vzgojen v ateizmu (kot je npr. razvidno v knjigi Sergeja Kurdakova, ki “moli ob Leninu na parah”).

V psalmu avtor občuti svojo krivdo in greh in prosi Boga odpuščanja; njegova duša čaka na Gospoda, ki ga bo rešil krivde (ne le Izraelce, ampak vsakega človeka). Zaupa Bogu, da je zvest in pravičen in da bo držal obljubo.

Predavatelj je poudril pomen zaupanja in pomen odpuščanja, ki sta neločljiv del ljubezni.  Ko človek doživi božje odpuščanje, takrat ga “strahoma začne spoštovati”, kot pravi psalm. Doživetje odpuščanja je bistveno tudi za vse odnose. Kdor doživi to izkušnjo, jo lahko deli z drugimi.

V sodobni družbi vidi predavatelj, kako si nezaupanje utira pot med najintimnejše odnose. Za naš čas je značilno, da smo izgubili zaupanje v institucije, družbe, zakonskega partnerja, celo v Boga. Tak odnos pa je treba ozdraviti, saj postaja rak, ki nas razdvaja. Bajzek svetuje, naj “bolj pogosto obrnemo oči v nebo”; tudi drug drugemu moramo “pogledati v oči” in se zavestno truditi, da zopet vzpostavimo odnos zaupanja.

Prisotnim je svetoval, naj v času velikonočnih počitnic vsak dan molijo z branjem 130. psalma in da z istim pristopom prosijo Boga.

Ob koncu sta predsednika obeh organizacij, ki sta srečanje organizirali, Sergij Pahor in Lučka Susič Peterlin, ugotovila, da so taka srečanja – še posebej v okoliščinah, v katere smo prisiljeni- zelo pozitivna in dobrodošla. Čeprav preko ekrana, so se prisotni lahko pozdravili in si  voščili za velikonočne praznike. Predvsem pa sta izrazila hvaležnost dr. Bajzku, čigar predavanje je bilo res poglobljena priprava na Veliko noč.

Preberi tudi

“Delovati moramo skupaj!”

Kristjani in družba

Živeti z Bogom po zgledu sv. Lovrenca

Kristjani in družba

Vloga ženske v Cerkvi

Kristjani in družba

Velikonočna misel tržaškega škofa Crepaldija

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme