Spet bodo zaživele drobne zgodbe v privlačnem pripovedovanju znanih kamišibajkarjev

Piše: Iva Koršič

Tretji kamišibaj dan v Gorici

V tretje gre rado, pravi slovenski pregovor. Da bi šlo vse po sreči, si želita tudi organizatorja 3. kamišibaj dneva v Gorici, Skupnost družin Sončnica in Kulturni center Lojze Bratuž. V ponedeljek, 27. junija 2022, se namreč obeta v Gorici kakih trideset predstav te edinstvene gledališke ponudbe pri nas v zamejstvu. Zamisel le-te se je pred tremi leti utrnila Katerini Ferletič, zavzeti vestalki modrice Talije, mentorici mladinske gledališke skupine O’Klapa, ki deluje v Skupnosti družin Sončnica s sedežem v Močnikovem domu ob goriški cerkvi sv. Ivana. Prav na sugestivnem dvorišču za to starodavno cerkvijo se bo v ponedeljek, 27. junija, zvečer zvrstilo kakih deset predstav očarljivega kamišibaja, ki se je že trdno zasidral tudi na Slovenskem, potem ko sta ga pred leti iz Japonske, od koder izvira to “papirnato gledališče”, k nam prinesla mojstrska lutkarja Jelena Sitar in Igor Cvetko, ki bosta kot ugledna gosta prišla tudi na tretji kamišibaj festival v Gorici. Prav onadva sta z navdušenjem nad to umetnostjo “okužila” Katerino Ferletič, ki je kamišibaj gledališče spoznala l. 2018 na njunih delavnicah v našem mestu v organizaciji CTA (Deželno središče za animacijo in figure). Od tedaj je že nekajkrat nastopila na festivalih kamišibaj gledališča v Sloveniji in marsikje prejela priznanje in nagrado za svoje izvirno delo. Sama rada zbira tudi narodno gradivo, pravljice in zgodbe, v rodnem Doberdobu. Sodelovala je tudi pri pred kratkim izdani knjigi Glih po doberduebško, ki so jo predstavili tudi šolarjem na osnovni in srednji šoli v Doberdobu. Prav ob tem je na osnovni šoli P. Voranc v Doberdobu za tretji, četrti in peti razred v letošnjem šolskem letu uspešno vodila kamišibaj delavnice, nad katerimi so bili otroci in tudi njihovi starši zelo navdušeni. V 15 urah so  otroci na delavnicah spoznali marsikaj iz te gledališke umetnosti, kar so prikazali na sklepni šolski prireditvi. Izdelali so namreč kamišibaje na temo ljudskih pesmi, povzetih iz te knjige. V program letošnjega festivala bodo občinstvo uvedli prav oni s temi svojimi kamišibaji. Pri tem bo pesmico iz te zbirke zapel tudi otroški zbor Veseljaki po vodstvom Lucije Lavrenčič. Z uvodno glasbeno točko se bodo predstavili še gojenci SCGV Emil Komel iz Gorice. Naj omenimo, da Katerina Ferletič kot vzgojiteljica v vrtcu v Bračanu uspešno uporablja kamišibaj tudi pri vzgojnem delu. V komaj minuli sezoni je kar nekajkrat s svojimi kamišibaj pripovedmi in pesmicami izoblikovala zelo prisrčne Pravljične urice v Feiglovi knjižnici v Gorici.

Po dveh zelo uspelih izvedbah kamišibaj dneva, na katerih so mali in veliki gledalci pobliže spoznali to čarobno gledališko umetnost, ki vključuje raznolike umetniške zvrsti, bo letos zaživel 3. kamišibaj dan, ki bo gledalcem ponudil na ogled raznoliko paleto predstav na zunanjih prizoriščih. Uvodni akordi letošnjega dne, namenjenega tej gledališki zvrsti, se bodo oglasili 27. junija 2022 pod ravnokar cvetočimi košatimi lipami na tlakovanem dvorišču Kulturnega centra Lojze Bratuž ob 17. 00 in 18. 30. Na sporedu bodo uprizoritve predvsem za otroško publiko. Isti dan, ob mraku, ob 21. uri, ko sence začnejo risati skrivnostne figure, bo, kot rečeno, na vrtu cerkve sv. Ivana deset predstav za mlade in odrasle gledalce. Poleg že omenjenih Igorja Cvetka in Jelene Sitar bodo prisotni še znani pripovedovalci iz Slovenije, ki se redno udeležujejo državnih festivalov kamišibaj gledališča (Vanja Iva Kretič, Silva Karim, Mirna Stopar …) Med njimi bo seveda tudi Katerina Ferletič, najspretnejša oblikovalka te gledališke zvrsti pri nas v zamejstvu, ki se tokrat predstavlja tudi s skupino šestih kolegic iz Vipavske doline in s Krasa pod “pretečim” imenom Furje z burje. Na kamišibaj dnevu bodo nastopile tudi nekatere kamišibajkarice, v glavnem vzgojiteljice, ki so to izvirno pripovedovanje ob risbah odkrivale na lanskem seminarju te gledališke zvrsti, ki sta ga vodila Sitarjeva in Cvetko v sklopu Skupnosti družin Sončnica v goriškem Močnikovem domu.

Tretji kamišibaj dan prirejajo že omenjena Skupnost družin Sončnica in Kulturni center Lojze Bratuž s sodelovanjem Slovenskega centra za glasbeno vzgojo E. Komel iz Gorice in Mladinskega doma, pod pokroviteljstvom JSKD RS  – letos prvič! – Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zveze slovenske katoliške prosvete.

Dragi gledališki navdušenci, pa tudi tisti, ki niste še odkrili čarobne izraznosti “papirnatih zgodb”, prisrčno vabljeni na to tretje daljše srečanje s kamišibajem, ki vsakič očara, saj vsak pripovedovalec na svoj način razpreda izbrane pripovedi z lastnim, značilnim poetičnim pristopom ob izvirnih risbah, ki so vselej avtorsko delo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme