Sovodenjci v treh etapah. Matej Cescutti

Piše: Katarina Visintin

KD Sovodnje Nov niz spletnih predavanj

Kulturno društvo Sovodnje se je ponovno aktiviralo in organiziralo nov niz spletnih predavanj Sovodenjci v treh etapah. Tokrat so člani društva pripravili tri srečanja s tremi mladimi domačini, ki se vsak dan ukvarjajo s športom oziroma športniki. V četrtek, 22. aprila, je večer obogatil prvi gost, fizioterapevt Matej Cescutti.

V mladih letih se je Matej aktivno ukvarjal s športom, in sicer z nogometom, v domačem društvu ŠD Sovodnje ter v ekipi Mladost iz Doberdoba. Študij je kasneje nadaljeval na zdravstveni fakulteti v Ljubljani, na oddelku za fizioterapijo. Priložnost je nanesla, da je po končani univerzi začel aktivno delati v športnem okolju. Postal je fizioterapevt slovenske, mladinske hokejske reprezentance, ki je tisto leto imela svetovno prvenstvo. Delo je bilo zelo razgibano in zanimivo, saj se je prvič srečal s športom, ki ni prisoten v našem zamejstvu. Poleg tega pa je hokej šport, pri katerem sta glavni komponenti moč in hitrost, kar pripelje do pogostih poškodb pri igralcih. Kasneje je začel delati v ženski mladinski rokometni reprezentanci. Rokomet je manj grob šport, pri katerem pa vsekakor rado pride do zvinov, poškodb v sklepih in ramenskih mišicah. V naslednjih letih je prevzel mesto fizioterapevta tudi v slovenskem rokometnem klubu Krim.

Ko je Matej delal v športnem okolju, je imel možnost veliko potovati, naučil se je nove jezike in spoznal nova mesta in kraje ter doživel marsikatero izkušnjo. Danes živi na Ptuju in je zaposlen v kliničnem centru v Ljubljani že deset let. Zdaj se ukvarja z rehabilitacijo starih in mladih bolnikov s covidom-19.

Srečanje je bilo zanimivo in koristno, saj je Matej delil s poslušalci tudi nasvete in vaje za vsakodnevno aktiviranje in raztezanje telesa. Predavanje si je možno ogledati na Facebook strani KD Sovodnje. V četrtek, 29. aprila, ob 20.30 bo večer popestrila plesalka Nika Bagon. Srečanju je mogoče slediti v živo preko Facebooka ali preko aplikacije Google meet, s predhodno prijavo na kdsovodnje@gmail.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme