Soočenje Ziberna-Fasiolo je vodil Martina

Z balotažo v nedeljo, 26. junija, bodo Goričani določili prvega občana, ki bo krojil prihodnost mesta ob Soči. Kot znano, sta v prvem krogu upravnih volitev prejela največ glasov županska kandidata Rodolfo Ziberna (41,85%, desna sredina) in Laura Fasiolo (30,66%, leva sredina). Prav tako je znano, da je bila volilna udeležba zelo nizka: vsak drugi občan v bistvu ni uveljavil svoje pravice – ni šel volit … 

Da bi imeli bolj jasne pojme o stanju Gorice in programih dveh kandidatov, ki se bosta v drugem krogu potegovala za mesto župana, je v torek, 21. junija, v dvorani Incontro v Podturnu potekalo javno soočenje med omenjenima kandidatoma. Zanimivo je, da je pogovor z njima vodil Pierpaolo Martina, županski kandidat, ki je – za omenjenima – prejel še največ glasov (nekaj nad 10%). Kot je povedal slednji, je bil namen soočanja prav potreba po večji jasnosti oz. želja, da bi prepričali neodločene, naj vendar gredo na volišča. Govor je bil o različnih, precej specifičnih temah, kot npr. o oddaljenosti ljudi od politike (oz. o oddaljenosti politike od ljudi), o prihodnjem občinskem odboru, o zdravju občinskega ustroja, o davku Tari, o vlogi rajonskih svetov, o dostopu do mestne bolnišnice, o vzpenjači in ovrednotenju goriškega gradu, o sanjah glede urbanističnega podviga na meji leta 2025, o mestnih nogometnih združenjih in njihovih ekonomskih težavah, o univerzitetnem konzorciju itd. Tako Laura Fasiolo kot Rodolfo Ziberna sta bila zelo pozorna na to, kar sta hotela povedati oz. sporočiti svojim in drugim morebitnim volilcem. Večjih trenutkov napetosti ni bilo, čeprav se je iz občinstva, ki je napolnilo dvorano, nekajkrat oglasil kakšen glasnejši “navijač”. Ziberna, ki je bil tarča marsikaterega očitka, je skušal ostajati čim bolj umirjen, nekdanja senatorka pa je tudi tokrat pokazala svoj temperament.

Na koncu je bil še poziv volivcem. Laura Fasiolo je med drugim izrazila željo, da bi v naslednjih dneh prevladalo vzajemno spoštovanje, prav na koncu pa je še vprašala Martino, zakaj se ne približa njeni koaliciji, ko pa imata njuna programa toliko sorodnih točk. Mladi kandidat je dejal, da se je na letošnjih volitvah s podporniki iz zmernih goriških krogov predstavil kot “tretja pot”. “Smo tekmovali, do cilja sta prišla vidva”. Ni ga prepričala Zibernova uprava, prav tako – je dal razumeti – ga ne navdušujejo nekateri krogi, ki podpirajo Lauro Fasiolo. Zato in iz doslednosti do svojih idej ne želi podpreti ne enega ne druge. Hvaležen je za 1550 prejetih glasov, “pa brez zamere!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme