Solidarnostna akcija Pomoč Sloveniji

Piše:

Donacije lahko opravite z nakazilom na račun, ki je bil odprt prav v ta namen pri Zadružni kraški banki Trst Gorica:

IT 96 B 08928 02200 010000052015

V minulem tednu je Slovenijo prizadela huda ujma. Naša matična država je doživela najhujšo naravno katastrofo v svoji zgodovini. Na lokalni in širši ravni so sprožili več solidarnih akcij in tudi mi, Slovenci v Italiji, si želimo ponuditi podporo rojakom, ki so jih prizadele poplave in njihove posledice. V ta namen je nastala solidarnostna akcija Pomoč Sloveniji, kateri je enotno pristopilo več organizaciji Slovencev v Italiji: ZKB Zadružna kraška banka Trst Gorica, SKGZ – Slovenska kulturno-gospodarska zveza, SSO -Svet slovenskih organizacij, Slovenski program Deželnega sedeža RAI FJK in slovenska redakcija Deželnega sedeža RAI FJK, Primorski dnevnik, Novi Glas, Novi Matajur in Dom, SDGZ – Slovensko deželno-gospodarsko združenje, ZSŠDI – Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, ZSKD – Zveza slovenskih kulturnih društev, ZSKP – Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta. Tem so se pridružile še številne druge naša društva in organizacije, ki delujejo na območju FJK sta na tiskovni konferenci v sredo, 9. avgusta v prostorih ZKB na Opčinah povedala Martin Lissiach v imenu SKGZ in Martina Bearzi v imenu SSO. Donacije lahko opravite z nakazilom na račun, ki je bil odprt prav v ta namen pri Zadružni kraški banki Trst Gorica IT 96 B 08928 02200 010000052015. V imenu banke je pozdravil predsednik upravnega odbora Adriano Kovačič, ki se je zahvalil vsem, ki so podprli akcijo. Naravne katastrofe nimajo meja, še zelo živi so spomini na požare, ki so prizadeli našo deželo lani in vsi vemo, kako nam je takrat Slovenija odločilno priskočila na pomoč. Tokrat pa moramo odločilno stopiti v akcijo mi, je poudaril Adriano Kovačič. Donacije lahko opravite preko nakazila ali na okencu banke ZKB, v kratkem času je že dospelo več sredstev, je razkril predsednik in dodal, da bodo stalno in transparentno obveščali o dospelih prispevkih. 

Prisotne je v imenu Republike Slovenije pozdravil generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc in se zahvalil vsem organizacijam Slovencev v Italiji za solidarnost in sočutje. Zahvalil se je tudi občinam Devin Nabrežina, Zgonik in Repentabor, ki so v minulih dneh uspešno zbirale pomoč, ki bo v naslednjih dneh dostavljena na prizadeta območja. Škoda je za več milijard evrov, zato prihaja danes na obisk v Slovenijo tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Slovenija bo za škodo črpala sredstva tudi iz evropskih skladov, je povedal Šuc in si zaželel, da bi številne prizadete družine imele čim prej varne in tople domove. 

Širjenje informacij je prav gotovo pomembno v tem trenutku, zato so vsi slovenski mediji v Italiji takoj in brez pomisleka pristopili k solidarni akciji, je v imenu le-teh povedal odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak. Mediji bodo v naslednjih dneh (in tednih) spodbujali in opozarjali na pomen pobude in širili apel Darujte za pomoč Sloveniji!  

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme