“Soglasja” med dvema odličnima zboroma

Mešana pevska zbora Lojze Bratuž iz Gorice in Jacobus Gallus iz Trsta, ki sta v zadnji kulturni sezoni že večkrat sodelovala, sta v nedeljo, 8. junija, sklenila letošnje leto na najlepši način: s koncertnim večerom Soglasja na velikem odru Kulturnega centra Lojze Bratuž. Ponovila ga bosta v evangeličansko-luteranski cerkvi v Trstu v petek, 13. junija, ob 20.45.
Zbora imata po svoje marsikaj skupnega: poleg tega, da sta sorodna po številu pevk in pevcev, imata v Gorici oz. Trstu posebno oz. reprezentančno vlogo. Zbor Gallus, ki deluje pod okriljem Glasbene matice od leta 1991 in ga vodi Marko Sancin, predstavlja in valorizira predvsem slovensko glasbeno kulturo na Tržaškem. Doslej je že nastopil po domala vsej Italiji, pa tudi v Sloveniji, Avstriji, Madžarski, Španiji in Nemčiji. Redno se udeležuje festivalov in tekmovanj, kjer prav tako redno zaseda najvišje stopničke. Zbor Bratuž vse od leta 1951 zbira in povezuje pevce iz Gorice in širše Goriške. Prvi ga je vodil Mirko Filej, nato Ivo Bolčina, več kot 30 let Stanko Jericijo, krajše obdobje Stojan Kuret; leta 2000 je taktirko prevzel Bogdan Kralj. Z njim je skupina utrdila udeležbo na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih, kjer je dosegla zavidljive uspehe in nagrade. Tudi goriški zbor posveča posebno pozornost slovenskim – in še zlasti zamejskim – skladateljem, oba pa rada segata tudi po biserih iz zakladnice tujih avtorjev preteklega in sedanjega časa.
MePZ Lojze Bratuž je v nedeljo v prvem delu koncerta zapel pesmi Josipa Pavčiča na besedilo Milana Puglja Če rdeče rože zapade sneg…, Mirana Rustje na besedilo R. M. Rilkeja Zaljubljenka, Petre Grassi na besedilo Jurija Paljka Hipa dih čarobni, Gobčevo priredbo prekmurske Ne ouri, ne sejaj, udarno ljudsko Šürka je tisa v priredbi mlade Mojce Prus in Danevovo Čuk se je oženil. Gallus je najprej odpel tri sakralne skladbe, in sicer Bonum est confiteri Domino litvijskega skladatelja Vytautasa Miškinisa, zahtevno in vedno lepo O Magnum Mysterium baskovskega mojstra Javierja Busta in Slava koroškega glasbenika Edija Oražeta. Goriški ustvarjalnosti so se tržaški pevci poklonili z milo Quaggiatovo Ti pomladni večeri in spevno Lavrenčičevo priredbo beneške Preuozke so stazice, Lojzetu Lebiču, enemu najbolj tehtnih slovenskih sodobnih skladateljev, pa z njegovo radoživo priredbo ziljske Visoki rej. V veliko veselje občinstva sta zbora nato združeno odpela še pet pesmi: Gallusovo Resonet in laudibus, Mendelssohnov psalm Denn er hat seinen Engeln befohlen in Rahmaninovo Marijino hvalnico Bogorodice djevo. Odlično sta zazveneli tudi ljudski Petelinček je zapieu v priredbi Hilarija Lavrenčiča in Dekle je pralo srajčke dvej, ki jo je priredil Walter Lo Nigro. Združeni zbor, ki sta ga izmenično vodila Kralj oz. Sancin, je goriško občinstvo nagradil še s tremi dodatki: z zimzeleno Polka je ukazana, z Vrabčevo Zdravljico in Merkujevo Jnjen čeua jti gna.

MePZ Lojze Bratuž in MePZ Jacobus Gallus

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme