Sodobna medijska inovacija

V času, ko se stari tiskani mediji vsepovsod krčevito borijo za vsakdanji kruh, saj se bralne navade zaradi novih tehnologij hitro spreminjajo, je bila na Primorskem rojena nova medijska ideja. Gre za brezplačnike, povsem drugačne od doslej poznanih brezplačnih časnikov, oglasnikov ali občinskih glasil.
Urednik Bojan Oblak (39) je ubral povsem nov pristop in utrl pot trem brezplačnikom in trem spletnim portalom. Ustvaril je pravo medijsko skupino, ki jo po vzorih zahodnih tako imenovanih media-pools sestavlja že osem medijev. Štirje tiskani časniki, ki presegajo naklado 50.000 izvodov, vsak s svojo spletno različico. Z aprilom je tako zaživel spletni portal Vipavska. info. V njem objavljajo tudi komentarje in krajše kolumne. Med avtorji najdemo tudi Meškovega nagrajenca in prodornega publicista Milana Gregoriča, vipavsko publicistko Magdo Rodman, direktorja ajdovskega podjetja Codognotto Antona Kobala in nekdanjega ministra ter enega od najbolj priljubljenih avtorjev socialnih omrežij Žigo Turka.
Oblak je vse skupaj zasnoval v Ilirski Bistrici, kjer je prevzel lokalni časnik Snežnik. Razširil ga je na celotne Brkine, vse do Kozine, da je dosegel 10.000 izvodov, ki pridejo v vsak poštni nabiralnik. Nato je pred dvema letoma ustanovil Primorske odmeve, ki s 30.000 izvodi mesečno pokrivajo vse štiri istrske občine – Ankaran, Koper, Izolo in Piran. Lani pa je obema časnikoma pridružil še tretjega, Vipavsko. Ta ima naklado 10.000 izvodov in pride v vsako hišo zgornje Vipavske, natančneje, v vsako gospodinjstvo občin Ajdovščina in Vipava.
To pomeni, da brezplačniki, ki imajo nekaj vsebin skupnih, nekaj pa lokalnih, dosežejo že več kot polovico vsega primorskega prebivalstva. Oblak pa v prihodnjih letih načrtuje s Snežnikom in Vipavsko pokriti celotno Primorsko med Novo Gorico, Sežano in Postojno. V medijsko skupino Primorski odmevi, v kateri so vsi trije brezplačniki, spadajo tudi trije lokalni spletni portali, povezani z njimi: obalainfo. si, vipavska. info in e-snežnik. net. Prihajajo pa še drugi. V kratkem bo tako del skupine postal tudi zgodovinski rodoslovni portal Slovenski rod.
Njegovi časniki se ločijo od oglasnikov ali brezplačnih časnikov: ne objavljajo dnevnih lokalnih novic, ampak namesto tega prinašajo poglobljene teme, ki so v primerjavi z enodnevnimi “umrljivimi” novicami nadčasovne. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Tino Mamić / Brezplačniki na Vipavskem in v istrskih občinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme