Dežela FJk

Sodelujmo!

Sodelujmo!

Števerjan / Prvo omizje slovenskih županov v Italiji

Aktualnim družbenopolitičnim temam, novi deželni reformi krajevnih uprav, težavam slovenskih občin in pogovoru o možnih oblikah sodelovanja je bilo namenjeno srečanje slovensko govorečih županov iz šestih občin na Goriškem in Tržaškem, ki je potekalo 12. novembra v občinski hiši v Števerjanu. Navzoči so bili Sandi Klun in Goran Čuk, župan in podžupan v Dolini, županji Zgonika Monica Hrovatin in Repentabra Tanja Kosmina, doberdobski župan Fabio Vizintin, sovodenjski podžupan Erik Figelj.

Pobudo je dala števerjanska uprava, nam je povedala županja Franca Padovan  (na sliki) . Lani se je namreč udeležila neke proslave na Tržaškem, kjer se je srečala z nekaterimi kolegi, ki so takoj podprli njeno zamisel. Ker v tem trenutku buri duhove reforma krajevnih uprav, so izkoristili priložnost in organizirali to prvo srečanje, s katerim so bili pobudniki in tudi udeleženci zadovoljni. “Bila sem zelo navdušena, da smo se srečali in poglobili nekatere vidike upravljanja naših občin”. Med sabo so različni, politično tudi drugače “obarvani”, “poleg slovenskega jezika pa nas seveda druži še marsikaj”. Vsakdo ima svoje težave, vendar tudi skupnih točk ne manjka.

Županja nam je še enkrat potrdila, da je zadovoljna, ker njena občina ni pristopila v medobčinsko zvezo in ker se bo ta “zgodba” v kratkem končala. “Vedno smo bili vajeni delati brez denarja. Kdor je stopil v zvezo, je denar prejel”. Za sodelovanje med občinami, ki ga predvideva reforma, tudi ne bo sredstev, “zato se zame v bistvu nič ne bo spremenilo”. Zadovoljni so, da že sodelujejo z briškimi občinami. “Čim več skušamo sodelovati na vseh ravneh”. Kar se tiče slovenskih občin v Italiji, bodo po zamisli Sandija Kluna skušali izdelati enako prvo stran spletnega portala občine. “Idejo smo vsi podprli”. Da bi sedem občin sodelovalo tudi na ravni povezovanja služb, bi bilo že zaradi zemljepisne razdalje med občinami neizvedljivo. V Števerjanu se bolj zavzemajo, da bi npr. pristopili h gorski skupnosti, da bi ustanovili briško gorsko skupnost ali se vključili v kakšno drugo, “treba bo še premisliti”. Katere oblike sodelovanja bi bile torej možne? (…)

Celoten zapis v tiskani izdaji

DD

20.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!