Tržaška

Sodelovanje je odlično!

Sodelovanje je odlično!

Piše Jurij Paljk / SSO in SKGZ

V Tržaškem knjižnem središču TS360 je bila v soboto, 29. decembra 2018, tiskovna konferenca, na kateri sta spregovorila predsednika SKGZ Rudi Pavšič in SSO Walter Bandelj. Enoglasno sta poudarila, da je sodelovanje med krovnima odlično, izpostavila veliko opravljenega dela, istočasno pa tudi napovedala, da bosta krovni morali tudi v prihodnje še bolje sodelovati, kajti izzivi pred slovensko narodno manjšino v Italiji so zahtevni, in to na vseh področjih.
Rudi Pavšič si je po 21 letih vodenja SKGZ v prihodnje zaželel ene same krovne organizacije, saj po njegovem ni več ideoloških ovir, da do tega ne bi lahko prišli sami, Bandelj pa je naglasil predvsem dobro sodelovanje, a tudi povedal, da ga je zelo prizadelo nedavno dogajanje v Dolini, ko je občinski svet izglasoval prepoved obešanja razpela v javnih prostorih. Rudi Pavšič je izpostavil nove razmere; dejal je, da krovni organizaciji odlično sodelujeta, “bistvenih razlik ni, razhajanj tudi ne, ideoloških ovir ni več”, zato bi po njegovem nastopil čas, da bi imeli samo eno krovno organizacijo. Walter Bandelj je govoril o dobrem sodelovanju, a na to Pavšičevo ponudbo ni izrecno odgovoril, pristavil pa je, da novi časi zahtevajo več skupnega sodelovanja in hitre ukrepe, predvsem pa je naglasil potrebo po vključevanju mladih v slovenske organizacije.
Oba predsednika sta izrazila tudi veliko zaskrbljenost zaradi zapletov in nejasnosti v slovenskem šolstvu po nedavni vesti, da bodo morali slovenski šolarji na maturi poleg slovenske pisati tudi italijansko nalogo, kot sta tudi nakazala boljše rešitve, ki bi jih lahko uvedla Republika Slovenija v odnosu do narodne manjšine v Italiji. Prisotnim sta predsednika povedala, da bosta imela s predstavniki slovenske šole v kratkem sestanek, ker slovensko šolstvo ne more biti prepuščeno samo sebi. Pismo 102 profesorjev, ki poučujejo na šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji, pa je živ dokaz, da se je s šolsko problematiko potrebno neposredno in dejavno ukvarjati in reševati probleme sproti, sicer bo lahko prepozno.
Kot izjemno uspešen skupni projekt sta predsednika izpostavila zbiranje podpisov na evropski ravni za priznanje narodnih manjšin, t. i. Minority SafePack. Povedala pa sta tudi, da skupen urad za javno uporabljanje slovenščine Zajezik zelo dobro deluje, spregovorila sta tudi o vračanju Narodnega doma v Trstu pri Svetem Ivanu, uporabi Trgovskega doma v Gorici ter o težavah, ki so še prisotne pri ponovni pridobitvi celotnega Narodnega doma v Trstu, napovedala pa sta tudi skorajšnji začetek gradnje Stadiona 1. maja.
Oba sta se tudi strinjala, da bi se morali v sami narodni skupnosti poenotiti glede skupnega političnega nastopanja, najti take rešitve, ki bi odgovarjale današnjim potrebam, naglasila potrebo po mladih silah v organizacijah slovenske manjšine. Pavšič je dejal, da ves sistem slovenske organiziranosti, tak, kot je, v prihodnje ne bo mogel obstajati, zato bi ga morali spremeniti, medtem ko je Bandelj ponovil dejstvo, da bi se morali zavzemati za zagotovljeno politično zastopstvo na vseh ravneh po zgledu iz Slovenije.
Walter Bandelj je kolegu Rudiju Pavšiču čestital za 21 let vodenja SKGZ, Pavšič je namreč povedal, da meseca marca odhaja z mesta predsednika te krovne. Oba pa sta izrazila prepričanje, da bosta krovni tudi v prihodnje dobro sodelovali.
Walter Bandelj je ob koncu svojega posega izrazil potrebo po nekem skupnem simbolu za vso narodno skupnost v Italiji, po zgledu Južnotirolcev; oba predsednika sta sklenila, da bosta za ta simbol, logo, v kratkem razpisala javni natečaj, kot sta tudi obljubila skorajšen izid skupne publikacije o Slovencih v Italiji.

10.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!