SNG Nova Gorica: Trojanke, Ikarus in Bolezen duše

Fotografije: Peter Uhan

Grška tragedija, plesna uprizoritev in drama o nezmožnosti ljubiti

Evripid
TROJANKE 
Tragedija

PET 25. 3. 2022 | 20.00, veliki oder   

Trojanska vojna je končana, vsi trojanski junaki so padli; pred gorečimi razvalinami nekdaj slavnega mesta Trojanke in njihovi otroci čakajo na odhod v grško suženjstvo. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Razumemo pa jo lahko v kontekstih aktualnih političnih razmer.

Leta 2019 je predstava požela velik kritiški odmev na Festivalu antične grške drame na Cipru. Marjuta Slamičje leta 2018 prejela nagrado tantadruj za igralsko stvaritev, med drugim tudi za vlogo Hekabe.

Režiser Jaša Koceli
Igrajo Kristijan Guček, Helena Peršuh, Marjuta Slamič, Raiven k. g., Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Jure Kopušar, Miha Nemec, Isaak Hrovatin k. g. / Lev Lipušček k. g., Siniša Bukinac k. g., Ana Facchini, Dušanka Ristić, Mojca Cej k. g., Vida Fabčič k. g., Hana Ferizović k. g., Kati Harej k. g., Petra Kolenc k. g., Ajda Podgornik Valič k. g., Helena Simčič k. g., Barbara Simčič Veličkov k. g., Anja Trobec k. g., Lucija Zorn k. g., Ana Žnidarčič k. g.

Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
IKARUS 
Plesna uprizoritev
MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica 

NED 27. 3. 2022 | 18.00, veliki oder 

Vsem je dobro znana modrost zgodbe o Dedalu in Ikarju: kdor visoko leta, (lahko) nizko pade. Oče Dedal in sin Ikar s posebnimi perutmi, narejenimi iz perja in voska, bežita iz ujetništva na Kreti. Ikar kljub očetovemu svarilu previsoko poleti in strmoglavi v morje.

Ikar je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

Koreografa in avtorja izbora glasbe Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Plesalci Nastja Bremec Rynia, Michal Rynia, Tjaša Bucik, Noemi Capuano, David Micu, Eri Nishibara, Matteo Palumbo, Robert Prein, So Yeon Shin, Luka Vodopivec
Posneti glas Ana Facchini

Soorganizator EPK 2025 | Koproducent CD Ljubljana | Ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Nova Gorica.
Avtorski projekt 
BOLEZEN DUŠE 

Drama o nezmožnosti ljubiti

PON 28. 3. 2022 | 20.00, veliki oder   

Pretresljivo igro o dveh ljudeh, ki se srečata po naključju in ne zmoreta ničesar drugega kot telesnega stika, prevevajo občutki odtujenosti in osame, nezmožnosti medčloveške komunikacije, izgubljenosti in odrezanosti od svoje duše, tako značilni za sodobni svet, hkrati pa nič tuji tisočletjem patriarhalne družbe, v kateri je ženska oropana svoje celosti, ženskosti, moški pa posledično svoje moškosti.

Avtorski projekt Bolezen duše je nastal po motivih novele Bolezen smrt Marguerite Duras ter pravljice Ribič in njegova duša Oscarja Wilda.

Režiserka Yulia Roschina
Igrata Gorazd Jakomini, Helena Peršuh
Godalni kvartet Mojca Batič, Matija Udovič/Uroš Bičanin, Barbara Grahor, Petra Tavčar

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme