SNG Nova Gorica: premiera Oleanna in prva ponovitev

David Mamet 
Oleanna
Drama
Studio SNG Nova Gorica

Za Abonma Konto in izven, izbirna predstava za abonente (Abonma Sreda, Četrtek, Petek in Sobota)

PREMIERA SRE 22. 11. 2023 ob 20.00, mali oder
PONOVITEV ČET 23. 11. 2023, ob 20.00, mali oder

SPLETNI NAKUP VSTOPNIC TUKAJ.

Študentka Carol obišče profesorja Johna, da bi se z njim pogovorila o tem, zakaj ji je spodletelo pri njegovem predmetu. Pogovor se nerodno zasuče, ko profesor v razglabljanju o svojih filozofskih stališčih in osebnih težavah izreče določene misli, ki jih je moč razumeti na različne načine. Iz brezčutne, vzvišene avtoritete se prelevi v (pretirano) empatičnega mentorja. Ob naslednjem srečanju ga študentka obtoži spolnega nadlegovanja; profesor izgubi možnosti za pridobitev naziva, kariera se mu začne podirati. Prepričan je, da ni storil ničesar narobe. Ona pa je prizadeta in zahteva odškodnino.

Oleanna je ena najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta. V intelektualno kompleksni in tehnično dovršeni mojstrovini izpred #metoo obdobja raziskuje odnos med študenti in profesorji, moč avtoritete, definicijo spolnega nadlegovanja, destruktivnost napačne komunikacije in pretirane politične korektnosti.

Prevajalec Zdravko Duša | Režiser Radoš Bolčina | Oblikovalec svetlobe Matjaž Bajc | Oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak | Oblikovalec scenskih elementov in rekvizitov Gorazd Prinčič | Tehnični pomočnik Valentin Pavlin

Igrata Radoš Bolčina, Tina Resman k. g.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme