SNG Nova Gorica: otroška predstava na gostovanju v Turčiji

Fotografije: Peter Uhan

SNG Nova Gorica

Otroška predstava Janko in Metka s šestimi ponovitvam gostuje te dni, 26., 27. in 28. aprila 2022 – po dvakrat na dan, na 17. festivalu Little Ladies Little Gentlemen v Ankari (Turčija).

Mednarodni otroški gledališki festival Little Ladies Little Gentlemen (Male dame, mali gospodje) že 17. leto zapored organizira Generalni direktorat turških državnih gledališč v Ankari (Turčija). Tokrat festival poteka med 25. in 30. aprilom.

Med 26. in 28. aprilom si bodo mali ljubitelji gledališke umetnosti lahko ogledali otroško predstavo SNG Nova Gorica – eno najbolj znanih evropskih pravljic bratov Grimm Janko in Metka. Specifika predstave za predšolske otroke in prvo triado je, da v njej liki ne govorijo, kar daje več prostora igralčevim gibom, glasbi in vizualni podobi. V vlogah Janka in Metka sta Žiga Udir in Anuša Kodelja, očeta in mačeho uprizarjata Dušan Teropšič k. g. in Maja Poljanec Nemec, čarovnico pa Medea Novak. Režiral je Andrej Jus.

Pravljico lahko razumemo kot metaforo človeškega odraščanja: njegove poti skozi življenjsko pomembne situacije ali spremembe, s katerimi se moramo spopasti in ob tem preživeti. Zanimivo pri uprizarjanju te stare pravljice je naboj potovanja. Ko otroka zbežita čarovnici in se vrneta domov, ni nič več isto – ne onadva ne njun svet. Zloba je izginila (simbolizira jo mačeha), onadva pa nista več nebogljena otroka, saj premagata čarovnico.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme