V ospredju človek, človeškost

Letošnja sezona se v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica se še ni popolnoma izpela, saj domači ansambel čakajo različna gostovanja, tudi v tujini (npr. na Cipru, kjer bodo dvakrat odigrali predstavo Trojanke v antičnih amfiteatrih, in na dnevih satire v Zagrebu), a direktorica Maja Jerman Bratec in umetniški vodja Marko Bratuš sta javnosti že predstavila program nove gledališke sezone v ponedeljek, 3. junija 2019. Vaje za dve predstavi že potekajo, prva premiera bo predvidoma že sredi septembra.
Tokratna predstavitev abonmajskega sporeda prihodnje sezone je bila v mali dvorani SNG Nova Gorica ob prisotnosti publike, ki je sprejela povabilo na to nenavadno novinarsko konferenco. Ta je želela biti tudi “poklon cenjenemu občinstvu”, je dejala direktorica. Taka oblika naj bi postala stalnica. Na njej so nekateri člani igralskega ansambla SNG že prikazali drobne izseke iz predstav, ki bodo izoblikovale sezono 2019/2020 novogoriškega gledališča. Le-ta po besedah direktorice Maje Jerman Bratec nima le umetniškega poslanstva, ampak tudi “nacionalno samobitno”.
Tudi naslednja sezona bo potekala pod tremi pomembnimi obletnicami: 50-letnico profesionalnega novogoriškega gledališkega ustvarjanja (1969), 25-letnico nove gledališke stavbe (1994) in 15-letnico statusa narodnega gledališča (2004).
Preden je umetniški vodja prevzel besedo, da bi podrobneje predstavil repertoar, je direktorica poudarila uspešnost odhajajoče sezone in se zahvalila članom igralskega ansambla in vsem sodelavcem, pa tudi vsem gledalcem, ki so spremljali predstave. Marko Bratuš je povedal, da bo prihodnja sezona zelo obširna. Kot iztekajoča tudi ta ne bo imela rdeče “krovne niti”, ker sam vanjo ne verjame. Zanj je pomembna predvsem izmenjava med igralci in gledalci, zato bo v ospredju prihajajočih predstav človek. Šest premier se bo zvrstilo na velikem odru. Septembra bo prva premiera, in sicer Zgodbe iz Dunajskega gozda Odöna von Horvátha, ki se na prvi pogled zdi romantična zgodba, v resnici pa je grenka satira, v kateri vladajo neumnost in surovi nagoni. Naslov je povzet po Straussovem valčku, ki izraža brezskrbnost in lahkotnost, toda avtor je orisal precej bolj temno podobo Avstrije v 30. letih prejšnjega stoletja, v obdobju nacizma. Režiral jo bo Primož Ekart, drugič gost v SNG Nova Gorica. Za njo bo v oktobru krstna uprizoritev komedije Iztoka Mlakarja z delovnim naslovom Tutošomato. Predstava bo nastala v koprodukciji Gledališča Koper in režiji Vita Tauferja. Duo Mlakar – Taufer je zasnoval že vrsto nepozabnih gledaliških uspešnic. Mlakar je navdih za besedilo dobil pri Shakespearovi Ukročeni trmoglavki. V njej bo kot vedno “polno zabavnih, burkaških situacij. Tekst je napisan v sočnem humornem dialektu, vse je začinjeno z značilnimi Mlakarjevimi songi. Predstavo bo v živo spremljal instrumentalni ansambel.
Tretja premiera na velikem odru bo v novembru, prva slovenska uprizoritev družinskega muzikala Božična pesem (Charlesa Dickensa, Neil Barlett) v režiji Ivane Djilas. Kot piše v programski knjižici (grafično zanimivi, a malce težko berljivi), je to prva zgodba v zgodovini (napisana 1843), ki se dogaja kot potovanje skozi čas, in ena najbolj priljubljenih o duhovih sploh. Ti v božičnem času omehčajo še tako zakrknjena srca. Na novogoriški oder se v januarju 2020 vrača italijanska klasika z delom Luigija Pirandella Pet oseb išče avtorja. V njej se izrisuje žalostna zgodba likov, ki postopoma razkrivajo svoje življenjske travme. Besedilo je bilo kot “živo eruptivno gledališče ustvarjalnega razmisleka” že uprizorjeno v Novi Gorici l. 1985 v režiji Mileta Koruna, zdaj pa ga bo režiral Paolo Magelli, mednarodno uveljavljeni gledališki mojster, ki je bil že večkrat gost v novogoriškem gledališču. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
IK

SNG Nova Gorica / Abonmajska sezona 2019/2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme