Slovesno odprtje prenovljenih prostorov OŠ Prežihovega Voranca

Piše: Fotografije: damj@n

Praznični dan v Dolini

V četrtek, 22. septembra 2022, je bilo v Dolini posebno praznično. Domačini in otroci so se zbrali pred OŠ Prežihovega Voranca, kjer je potekalo uradno odprtje prenovljenih prostorov stavbe, ki so jo zaradi azbesta zaprli leta 2015. Pred šolo se je zbrala množica domačinov, ki jih je nagovoril župan Občine Dolina Sandy Klun. Najprej je navedel nekaj podatkov o poslopju. Stavbo so zgradili proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 2015 so ugotovili, da je v spodnjih prostorih prisoten azbest, in so zato takoj zaprli poslopje. Napravili so sanacijo in objekt korenito obdelali in prilagodili novim predpisom, da je zdaj sodoben in varen ter privlačen za otroke celotnega občinskega območja. Župan se je zahvalil Deželi FJK za financiranje obsežne prenove, ki se je zaradi pandemije in drugih dejavnikov končala letos. Pred vhodom v notranje prostore so nato župan in ravnateljica večstopenjske šole Josipa Pangerca Lučka Križmančič prerezala trak in uradno odprla nove prostore, ki jih je domači župnik Klemen Zalar blagoslovil.

Na šolskem dvorišču za stavbo je nato potekal bogat kulturni program, ki so ga sooblikovali najmlajši, pravzaprav protagonisti prazničnega dne, in sicer učenci osnovne šole in otroci iz dolinskega vrtca Pika Nogavička, a tudi Pihalni orkester Breg, ki ga vodi Edvin Križmančič, moški pevski zbor Valentin Vodnik pod vodstvom Anastasie Purič in šolski zbor pod vodstvom Aleksandre Pertot ob spremljavi Aljoše Sakside na harmoniki. Prisotne na šolskem dvorišču, med katerimi so bili tudi generalna direktorica deželnega šolskega urada Daniela Beltrame, vodja deželnega Urada za slovenske šole Peter Černic in sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Irena Vadnjal, je najprej pozdravila ravnateljica Lučka Križmančič. Izrazila je veselje zaradi obnovljenih šolskih prostorov, saj je šola za otroke vitalnega pomena in mora seveda biti sodobna in v koraku s časom. Zahvalila se je vsem, ki so si prizadevali za to obnovo, ta zgodovinski dan. Prepričana je, da bo nova šola sooblikovalka srečnejše in kvalitetnejše skupnosti. Direktorica Daniela Beltrame si je zaželela, da bi bil ta le prvi projekt na naših deželnih šolskih stavbah, ki so potrebne temeljite prenove. Nagovorila je otroke in jim povedala, da bodo njihovi šolski uspehi prava nagrada za vse tiste, ki so omogočili obnovo šolskega poslopja. Tudi sekretarka Irena Vadnjal je poudarila, kako pomembna je ponudba trajnejše vzgoje, socializacije in povezanosti, ki so je otroci deležni v takem okolju, kot je npr. Dolina. Povedala je, da nam bo ministrstvo vedno ob strani, saj se s takimi hvalevrednimi projekti in s šolstvom ohranja slovenstvo na tem območju.

Sledili so suvereni nastopi učencev OŠ in otrok iz dolinskega vrtca, ki so plesali, telovadili in recitirali, med drugim uprizorili prisrčen prizorček, ki ga je napisal domači pisatelj in pesnik Marij Čuk; v njem so na igriv način opisali priljubljene domače kraje.

Novo poslopje, energetsko avtonomno, protipotresno, opremljeno z jedilnico, kuhinjo, petimi učilnicami, novo opremo, zunanjo urejeno zelenico in igriščem, je tako na razpolago otrokom dolinske občine, ki bodo lahko uživali v njem razposajena otroška in šolska leta. Ob koncu lepega prazničnega popoldneva so vsi skupaj zapeli himno Mi smo Prežihovci, ki jo je napisal domačin Boris Pangerc in uglasbil Ignacij Ota.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme