Slovesno odprtje festivalskih dni

Fotografije: Mediaspeed_PGK

53. TEDEN SLOVENSKE DRAME

Sinoči, 27. marca 2023, na svetovni dan gledališča, so v Prešernovem gledališču Kranj slovesno odprli 53. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

Do 7. aprila 2023, ko bodo na sklepni slovesnosti podelili osem nagrad, se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu.

Na sinočnji uvodni slovesnosti v režiji Žive Bizovičar je imel slovesni nagovor župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki je poudaril pomen festivala za Kranj in za vso Slovenijo. Zbrane je nagovoril tudi direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, ki je izrazil ponos in veselje, da je festival tako dobro sprejet med prebivalci Kranja in obiskovalci iz vse Slovenije.

Udeleženci odprtja so prisluhnili slovenski in mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu gledališča.

Sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad “Duša Počkaj” za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Tamari Avguštin in Jani Zupančič, nagrade “Marko Slodnjak” za izjemne stvaritve v dramatiki v zadnjih dveh letih Jeri Ivanc, nagrade “Marija Vera” za življenjsko delo Miladi Kalezić ter nagrade “Polde Bibič” za življenjsko delo Dušanu Mlakarju.

Nato je sledila krstna uprizoritev drame Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Dušanu Mlakarju, ki je zrežiral mnogo uspešnih in pomenljivih predstav tudi v Slovenskem stalnem gledališču Trst, ob prejetju nagrade “Polde Bibič” za življenjsko delo, čestitamo dolgoletni spremljevalci umetniškega dela našega edinega “zamejskega” poklicnega gledališča, h kakovosti katerega so gotovo prispevale tudi imenitne Mlakarjeve režije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme