Kultura

Slovesna akademija ob prisotnosti Boruta Pahorja

Slovesna akademija ob prisotnosti Boruta Pahorja

Piše Metka Sulič / 70-letnica Glasbene šole Nova Gorica

Glasbena šola Nova Gorica je svoja vrata uradno odprla leta 1948. Po sedmih desetletjih nadaljuje svoje poslanstvo z istim žarom, vedno večjim številom učencev in kolektivom, ki se pomlajuje, prihaja s študija v tujini in tako kot predhodniki, požrtvovalno dela z mladimi obetavnimi glasbeniki, pa z novimi prostori.
Ob tem jubileju je novogoriška Glasbena šola pripravila vrsto aktivnosti, ki so počastile to okroglo obletnico; od izdaje zbornika V tempu in odločno do zbirke poezij S poezijo in z glasbo od jutranjih do nočnih zvezd (mentorica literarne delavnice je bila pesnica Vida Mokrin Pauer), ki vključuje tudi zgoščenko z izvedbami udeležencev na delavnici. V l. 2019 načrtuje še izdajo dveh zgoščenk avtorsko mladega Eneja Ljubiča Šinigoja ter nadstandardnega, jazz programa. S posebnim občutkom je oblikovala tudi koncertni cikel Zvoki mladosti, ki ga prireja na šoli in je v tem letu namenjen nekdanjim učencem šole, ki so zdaj že uveljavljeni glasbeniki. Sedem desetletij pa je šola okronala s koncertom – Slavnostno akademijo, ki je konec novembra potekala v Kulturnem domu Nova Gorica.
Na Slavnostni akademiji je nastopil Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica pod vodstvom učitelja in dirigenta Marka Kodelje. Vrste orkestra so dopolnjevali tudi nekateri učitelji z glasbene šole in nekdanji učenci, ki zdaj študij nadaljujejo bodisi na konservatoriju bodisi na akademski stopnji. Z orkestrom so se predstavili tudi številni solisti, učenci šole, ki so se v zadnjih letih redno izkazovali z najvišjimi ocenami in priznanji na različnih glasbenih tekmovanjih. Kot solisti so se predstavili flavtistka Eva Faganelj (mentor: Armando Mariutti), oboistka Anamarija Vuga (mentorica: Andreja Konjedic Lenardič), kitarista Matija Skrt in Neža Marussi (mentorica: Barbara Gorkič), pianistka Erika Šavli (mentor: Miha Štokelj) ter klavir štiriročno Vid Mladovan in Kaja Fornazarič (mentorica: Barbara Mačkić). Pri Mozartovi skladbi je poslušalce v zasanjani svet baleta popeljal še nastop brhke baletke Giulie Babucci (mentor: Sergej Semenjuk). Zazvenela so dela Johanna Stamitza, Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Leopolda Koželucha ter Aleksandra Borodina. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!