Slovesen začetek 52. Tedna slovenske drame

Prešernovo gledališče Kranj

V nedeljo, 27. marca 2022, na svetovni dan gledališča, so v Prešernovem gledališču Kranj slovesno odprli 52. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

V prihajajočih tednih, tj. do 8. aprila 2022, ko bodo na sklepni slovesnosti podelili sedem nagrad, se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 15 predstav, v dodatnem programu pa 10 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu.

Na uvodni slovesnosti v režiji Jureta Novaka je pomembnost festivala za mesto Kranj, Slovenijo in širše poudaril podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS dr. Ignacija Fridl Jarc.

Nato so udeleženci odprtja prisluhnili mednarodni in slovenski poslanici ob svetovnem dnevu gledališča. Napisala sta ju Peter Sellers, gledališki in operni režiser ter festivalski direktor, in mlada dramska igralka Nataša Keser.

Sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad Duša Počkaj za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Ivi Krajnc Bagola in Vitu Weisu, nagrade Polde Bibič za življenjsko delo Marjanu Kravosu ter nagrade Marija Vera za življenjsko delo Jožici Avbelj.

Podelitev so sklenili s koncertom glasbene skupine OjgeN (Marko Brdnik, Andraž Mazi in Marjan Stanič) in sproščenim druženjem pred gledališčem ob spremljavi Terrafolk dua z gostom.

Preberi tudi

Biseri filmske glasbe

Kultura

Novim uspehom naproti

Kultura

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme