Slovensko stalno gledališče za otroke

Janez Bitenc

TINKO POLOVINKO

Od 13. novembra v tržaških vrtcih in osnovnih šolah

Slovensko stalno gledališče bo od ponedeljka, 13. novembra, obiskalo najmlajšo publiko v šolskih prostorih z vsakoletnim gostovanjem »žepne« predstave. Vrtce in prvo triado tržaških osnovih šol s slovenskim učnim jezikom bodo do konca januarja zabavale pustolovščine Tinka Polovinka, junaka iz domišljiskega sveta glasbenega pedagoga in skladatelja Janeza Bitenca.

Tinko je poseben fant, ki si zjutraj obleče samo eno hlačnico in en rokav, eno nogavičko in en čevelj. Umije si samo zgornjo polovičko zobkov, popije samo pol kozarca mleka in pride samo do pol poti v šolo. Ker vidi polovico sveta takega kot je zares, polovico pa takega kot si ga želi.

Po tej zgodbi je nastala gledališko-lutkovna predstava z glasbo Dejana Markiča. Režijo podpisuje Nika Bezeljak, ki je tudi avtorica priredbe, štiriročno s protagonistom predstave: igralec Jernej Čampelj se vrača v tej dvojni vlogi in pred mlajše občinstvo po raznih sodelovanjih v predstavah SSG za odrasle (Ukročena trmoglavka, Hamlet, Goldbergove variacije, Nekaj v zraku).

Sporočilo predstave je sprejemanje sebe in svojih posebnosti. O izbiri tega junaka za otroško predstavo je režiserka povedala: »V otroštvu mi je pravljica pomagala sprejeti svoje otroške nezgodice, napake in nestrinjanja s starši. Mislim, da Tinko Polovinko vsekakor spada v kategorijo ‘dobre zgodbe’, ki ponuja tudi veliko humorja tako za otroško kot odraslo publiko in vabi na zabavno skupno branje, poslušanje oz. ogled predstave.«

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme