Slovensko obarvan repertoar Verdijevega gledališča

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Darja Štravs Tisu

Ob Romeu in Juliji Prokofjeva s SNG Opera in balet Ljubljana ter Gluckovem Orfeju in Evridiki

Tržaško operno gledališče Verdi ima v letošnjem repertoarju kar dve “slovensko” obarvani predstavi. Od torka do nedelje je na sporedu sloviti balet Sergeja Prokofjeva Romeo in Julija iz let 1935–1936 s koreografijo Renata Zanelle, italijanskega umetniškega vodje plesnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, ter s sodelovanjem vrhunskih plesalk in plesalcev omenjenega gledališča. Od 14. do 23. aprila pa bo na odru Verdija debitirala nova uprizoritev baročne operne mojstrovine Christopha Willibalda Glucka Orfej in Evridika pod taktirko dirigenta Enrica Pagana ter v režiji Tržačana slovenskega in italijanskega rodu Igorja Pisona.

Plesalec in koreograf Zanella, ki se je uveljavil na pomembnih evropskih odrih, danes priljubljeni hišni mojster ljubljanskega gledališča, je iz Verone, romantičnega mesta, kjer naj bi domovala nesrečna junaka izvirne Shakespearove žaloigre in kamor pritekajo zaljubljenci s celega sveta. Zato je v njem zrasel in dozorel poseben odnos do predloge in s sodobnim okusom uglašene, sugestivno ritmizirane glasbe skladatelja ruskega novecenta, ki deluje kot popolna filmska kulisa za podvige in piruete ljubljanskih plesnih solistov in ansambla. Nina Noč in Nina Kramberger izmenično nastopata v vlogi Julije, Yujin Muraishi in Filip Jurič kot Romeo, Tjaša Kmetec in Ana Klašnja v vlogi gospe Capulet, Georgeta Capraroiou in Urša Vidmar pa kot gospa Monteg in grofica, Tasja Šarler in Marin Ino kot Rosalina, Katja Romšek in Lara Flegar kot vojvodinja itd.

V ljubljanskem baletnem ansamblu pleše tudi plesalec Filippo Jorio iz Turina, mlajši italijanski talent, ki nastopa v tujini. Soroden primer uveljavitve daleč od doma predstavlja tudi uspešna izkušnja tržaškega mladega plesalca Federica Zena Bassaneseja, ki že več let živi in pleše v nemškem Magdeburgu.

Orkester Gledališča Verdi vodi belgijski dirigent Ayrton Desimpelaere, ki je novembra 2022 postal direktor ljubljanskega opernega gledališča, za kostume je poskrbela Avstrijka Alexandra Burgstaller, dramaturginja je Tatjana Ažman, ustvarjalka luči Jasmin Šehić, scenograf pa Alessandro Camera, ki je ravnokar uspešno opremil kulise zadnje operne postavitve v Verdiju – Bellinijeve Capulete in Montege v nekakšnem idealnem dialogu z baletom na isto temo. Torej se kar ustvarjalno prepletata skupni doprinos in oplajanje mojstrov in izvajalcev tržaške ter ljubljanske opere in baleta in pričakovati je, kot si je obetal intendant Verdija Giuliano Polo na predstavitvi baleta Romeo in Julija prejšnji teden, da se bo sodelovanje med obema kulturnima hramoma nadaljevalo in krepilo.

Drevi in v petek bo predstava ob 20.30, v soboto in nedeljo pa ob 16.00. Vstopnice se lahko naročijo po spletu prek Vivaticket ali kupijo pri blagajni Gledališča Verdi. Za informacije: telefon zelena številka 800 898 868 ali spletna stran www.teatroverdi-trieste.com.

Ljubitelji opere pa so vabljeni, da že sedaj rezervirajo vstopnice za Orfeja in Evridiko, predelavo znanega starogrškega mita italijanskega libretista Ranierija de’ Calzabigija iz leta 1762, ki je bila zadnjič uprizorjena v tržaškem Verdiju leta 2015. Prvič se bodo lahko seznanili z operno režisersko stvaritvijo Igorja Pisona, ki ga poznamo po tržaških gledaliških postavitvah. Po diplomi iz operne in gledališke režije na münchenski akademiji August Everding leta 2012 je režiral doslej že več pretežno sodobnih oper v Münchnu, Zagrebu, Bregenzu (leta 2016 Paradies oder nach Eden Nane Forte po libretu in romanu Maje Haderlap Angel pozabe), Celovcu, Mariboru in zato bo za vse, ki cenimo njegov “odprti” talent, res doživetje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme