Tržaška

Slovenski maturanti iz Argentine

Slovenski maturanti iz Argentine

Na obisku mladi rojaki iz zdomstva

Po enodnevnem ogledu Rima je 28. junija dospela na letališče pri Ronkah letošnja skupina slovenskih maturantov iz Argentine RAST XLVII (“47. Roj abiturientov srednješolskega tečaja”), da bi s srečanji, z nastopi, obiski in intenzivnimi tečaji slovenščine v Ljubljani spoznali tako matično kot zamejsko Slovenijo. Za njihovo potovanje skrbi Izseljensko društvo Slovenija v svetu, Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta pa zanje že več let prireja dva “zamejska dneva”.
Na več postankih in v avtobusu so lahko rojaki iz Argentine prisluhnili kar nekaj posegom in razlagam predstavnikom KDČ Iva Jevnikarja, Lučke Kremžar, Aleša Breclja in Erike Jazbar o značilnostih, sedanjosti in preteklosti naše narodne skupnosti.
Prvi dan je bil namenjem Goriški, tako da si je 12 deklet in 15 fantov pod vodstvom profesorjev na omenjeni prostovoljni sobotni šoli v Buenos Airesu Miriam Mehle Javoršek, Andrejke Selan Vombergar in Nika Puntarja ogledalo ostanke bojišča iz prve svetovne vojne na Sabotinu, o čemer jim je spregovoril Renato Podbersič ml. V slovenski koči je bilo tudi kosilo. Zvečer so maturanti sproščeno, kakovostno in ganljivo nastopili na proslavi Dneva državnosti v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici.
V naslednjem dnevu so si mladi gostje ogledali Repentabor, kjer jih je nagovoril župan Marko Pisani, središče Trsta (a le z avtobusa) in Miramarski park. Sledilo je kosilo z udeležbo nekaj predstavnikov naše narodne skupnosti in pa mladih iz skupine MOSP na kmečkem turizmu Pipan-Klarič (“argentinski Slovenci”!) v Mavhinjah, kjer jim je zaigral ansambel iz Brij pri Komnu in kjer so jih med drugim nagovorili še predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, msgr. Renato Podbersič in predstavnica MOSP Neža Kravos. Za konec je bilo na sporedu še kopanje v Sesljanskem zalivu.
Naslednjega dne je bila RAST XLVII na ogledih v Postojnski jami in Predjamskem gradu, v nedeljo je nastopila na 25. Taboru Slovencev po svetu, ki ga je priredilo Izseljensko društvo Slovenija v svetu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, v ponedeljek pa se je že začel intenziven tečaj slovenščine v Ljubljani.

06.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!