Slovenski kolesarski as Primož Roglič tretjič zapored osvojil dirko po Španiji

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec dirke po Španiji. Zadnji dan je v vožnji na čas od Padrona do Santiaga de Compostele (33,8 km) slavil še četrto etapno zmago v zadnjih treh tednih in zasluženo še tretjič zapovrstjo osvojil špansko pentljo.

Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) se je tako vpisal v zgodovino kot tretji kolesar, ki mu je uspelo v zaporednih letih osvojiti špansko pentljo. Prvemu je to uspelo Švicarju Tonyju Romingerju (1992-1994), nato pa le še Špancu Robertu Herasu (2003-2005), ki je s štirimi naslovi tudi rekorder na španskih pentljah.
Roglič je bil najboljši leta 2019, ko je ob premiernem nastopu na Vuelti ugnal Španca Alejandra Valverdeja in svojega rojaka Tadeja Pogačarja. Leto kasneje je v tesnem zaključku ugnal Ekvadorca Richarda Carapaza in Britanca Hugha Carthyja.Letos je slavil 4:42 minute pred domačinom Enricom Masom (Movistar) ter 7:40 pred Avstralcem Jackom Haigom (Bahrain Victorious).Zadnji dan oziroma vožnjo na čas je kot olimpijski zmagovalec v tej disciplini začel z zlato obarvanim kolesom in kot nesporni favorit za etapno zmago ter upravičil napovedi stavnic. Že na prvem vmesnem času, na vrhu prvega krajšega vzpona, je imel Zasavec 20 sekund naskoka pred Cortom Nielsnom. Pri drugem je izgubil tri sekunde, v srednjem delu trase pa skorajda zgrešil še odcep ceste. Do glavnega trga Obradoiro v Santiago de Composteli pa je zadržal visok ritem in slavil četrtič v zadnjih treh tednih.Ciljno črto je prečkal s časom 44:02 minute in za 14 sekund ugnal Danca Magnusa Corta Nielsna (EF Education-Nippo). Tretje mesto je pripadlo Nizozemcu Thymenu Arensmanu (Team DSM), ki je zaostal 52 sekund.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme