Slovenski knjižni sejem je pred vrati!

Letošnja izdaja sejma, ki je po besedah predsednika UO sejma Zdravka Kafola dosegel zavidljiv ugled, prinaša več novosti, med njimi Knjigotrško akademijo, Založniški vrtiljak in Ideja market. Častni gost letošnjega sejma bo ameriški pisatelj Patrick Ness.

Kot je po poročanju STA na današnji novinarski konferenci povedal Kafol, so si letos zadali cilj, da povečajo število razstavljavcev in spremljevalnih dogodkov, kar jim je tudi uspelo. Na letošnjem sejmu se bo na 2500 kvadratnih metrih površin predstavilo 75 založb in 25 malih založnikov, sejem pa bo ponudil tudi 180 spremljevalnih dogodkov.

Uradno odprtje sejma bo v torek, 19. novembra, ob 19. uri v Linhartovi dvorani, na otvoritveni slovesnosti pa bodo podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek slovenskemu založništvu in knjigotrštvu ter nagradi za najboljši literarni prvenec in za mladega prevajalca, slednjo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Nagrade za najlepšo knjigo bodo v štirih kategorijah podelili 22. novembra na pisateljskem odru v Veliki sprejemni dvorani. V času sejma pa bodo podelili tudi nagrade zlata hruška, nagrado mira in Onino nagrado ter letos prvič nagrado za najboljšo poslovno knjigo.

V prvem preddverju bo v času sejma že tradicionalno potekala Debatna kavarna. Po besedah koordinatorke Valentine Smej Novak se bo zvrstilo okoli 50 dogodkov. Beseda bo tekla predvsem o položaju knjige v času recesije, se pa ne bodo vsi držali omenjene tematike, je poudarila Smej Novakova in med drugim izpostavila debatno kavarno s Pedrom Opeko.

Slogan pisateljskega odra je letos Poskusimo besedo, kot novost pa je Nina Kokelj iz pisateljskega društva izpostavila dopoldanski program za otroke. 

V t.i. e-coni v Drugem preddverju se bosta predstavila proizvajalca elektronskih naprav, na katerih bodo dostopne digitalne vsebine 13 razstavljavcev.

Na sejmu pa začenjajo tudi z novim ciklom pogovorov Zajtrk s pisateljem, ki ga bo uvedel zajtrk s tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem.

Država v gosteh bo letos Hrvaška.

Med stalnicami velja omeniti še Šolski knjigosled in Forum za obiskovalce v Drugem preddverju. V sklopu sejma pa bodo odprli tudi razstavo stripa v Drugem preddverju, v Mali galeriji pa razstavo izbranih naslovnic iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe.

Slovenski knjižni sejem letos s številnimi novostmi je dobesedno pred vrati, saj bo letos v Cankarjevem domu med 20. in 24. novembrom potekal že 29. slovenski knjižni sejem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme