Kristjani in družba

Slovenski jezuiti imajo novega provinciala

Slovenski jezuiti imajo novega provinciala

To je p. Ivan Bresciani, rojen pred 44 leti v Gorici

Kot piše na portalu slovenske Družbe Jezusove (www.jezuiti.si), je vrhovni predstojnik jezuitov p. Adolfo Nicolás (na sliki spodaj levo) imenoval novega višjega predstojnika (provinciala) Slovenske province Družbe Jezusove. Novi provincial je p. Ivan Bresciani DJ.
Rodil se je v Gorici januarja 1970. Tu je obiskoval mestno osnovno šolo, nato srednjo šolo Ivan Trinko in klasično gimnazijo licej Primož Trubar. Nato se je vpisal na univerzo v Trst, in sicer na Fakulteto za politične vede. V jezuitski noviciat v Mariboru je vstopil leta 1993. Po dvoletnem noviciatu je dve leti študiral filozofijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato dve leti pastoralno deloval v župniji Dravlje in nato še dve leti v Centru Aletti v Rimu. Teologijo je študiral na Gregoriani v Rimu. V duhovnika je bil posvečen na praznik svetih Petra in Pavla leta 2004 v Ogleju, dva tedna kasneje je pel novo mašo v goriški stolnici, župniji, v kateri je pravzaprav zrasel. Po posvečenju je začel delovati kot kaplan v ljubljanski župniji Dravlje. Po treh letih je šel študirat duhovnost na Gregoriano v Rim. Po magisteriju je šel v Avstralijo na zadnji del redovne jezuitske formacije. Po vrnitvi v Slovenijo je deloval v Dravljah leto dni kot kaplan, od leta 2011 pa kot župnik. Od leta 2012 je predstojnik jezuitske skupnosti v Dravljah.
P. Ivan bo prevzel vodenje province od sedanjega provinciala p. Milana Bizanta (ki se mu izteče šestletni mandat, 2008-2014) na praznik ustanovitelja Družbe Jezusove, sv. Ignacija Lojolskega, 31. julija 2014.
Novoimenovanemu provincialu iz srca čestitamo in mu želimo obilo Božjega blagoslova v novem poslanstvu!

30.01.2014

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!