Slovenski dijaki so se izkazali pred ministrico Stefanio Giannini

Obisk goriške šolske stvarnosti je pustil šolski ministrici Stefanii Giannini prav gotovo poseben pečat, za katerega so zaslužni predvsem dijaki in dijakinje slovenskih šol. To lahko brez večjega sramu povemo, saj so bili ravno oni tisti, ki so s predstavitvami učno-vzgojnih programov in specifik predstavljali tisto posebnost, ki je tipična za naše kraje. S tem nočemo nikakor dati manjše vrednosti predstavitvam, ki so jih ponudile goriške višje šole z italijanskim učnim jezikom. Tako na srečanju, na katerem so se predstavljali liceji, kot na tistem, na katerem so bili na vrsti tehnični zavodi, smo slišali veliko zelo zanimivih projektov in izkušenj. Samo slovenske višje šole pa so znale ministrici Gianninijevi prikazati delovanje, ki upošteva specifičnost meje, jo presega in iz tega črpa nove razvojne priložnosti za biližnjo prihodnost. V tem smislu gre pohvaliti Kristjana Visintina (licej P. Trubar; na sliki), Sanjo Vogrič (znanstveno-tehnološki licej) ter Sofijo Semolič in Lucijo Lango (zavoda I. Cankar in Ž. Zois) za kakovostne predstavitve šol, kar je v svojem posegu podčrtala tudi sama ministrica Gianninijeva. Poleg dijakov so slovenske šole zastopali še vodja slovenskega deželnega urada Igor Giacomini, ravnateljici Elizabeta Kovic in Sonja Klanjšček, predsednika dveh zavodskih svetov Marjeta Kranner in Julijan Čavdek ter vodja tajniške službe Maja Peterin.
Goriški obisk ministrice za izobraževanje, univerzo in raziskovanje Stefanie Giannini je nastal na pobudo nekdanje ravnateljice in sedanje senatorke Laure Fasiolo, ki jo je podprl tudi senator Alessandro Maran. Potekal pa je v treh delih, v katerih je ministrica srečala dijake licejev in tehničnih zavodov ter spoznala goriško univerzitetno stvarnost. Pozdrave ministrici so prinesli tudi predstavniki Dežele FJK, Pokrajine in Občine Gorica ter deželnega šolskega urada.
Ministrica Stefania Giannini je z zanimanjem sprejela poziv s strani podpredsednice Pokrajine Gorica Mare Černic in pokrajinskega predsednika SKGZ Livia Semoliča, da se tudi na italijanskih šolah uvede kurikularen pouk slovenskega jezika. Potreba je namreč upravičena, saj iz leta v leto raste zanimanje za slovenski jezik tudi pri italijanskih družinah in samo slovenske šole ne morejo nositi celotnega bremena.
Resnici na ljubo moramo dodati, da je podoben poziv že izrekel deželni tajnik SSk Damijan Terpin leta 2010, ki je ravno tako požel zanimanje takratnega tržaškega prefekta Alessandra Giacchettija.
V zvezi z obiskom šolske ministrice Stefanie Giannini se je oglasil tudi pokrajinski predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Na senatorja Fasiolovo in Marana je naslovil pismo, v katerem se jima zahvaljuje za pozitivno prizadevanje, obenem pa ju sprašuje, kako to, da SSO, ki je enakovredna krovna organizacija in zakonsko priznana, ni bila povabljena na tako pomemben dogodek. “S senatorko Fasiolovo sva se že pogovorila in sedaj je jasno, da je prišlo do napake pri Primorskem dnevniku ali pri Semoliču”, nam je v krajši izjavi zaupal Bandelj.
JuČ

Pomemben obisk v Gorici

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme