Kultura

Slovenska založniška dejavnost v Italiji

Slovenska založniška dejavnost v Italiji

Piše Nina Pahor: Ljubljana / Slovenski knjižni sejem

Od torka, 20., do nedelje, 25. novembra, je bil v prostorih Cankarjevega doma v Ljubljani 34. Slovenski knjižni sejem, ki je bil letos tematsko povezan s stoletnico smrti velikana slovenske književnosti Ivana Cankarja. Na sejmu so razstavljale tudi slovenske založbe iz Italije, in sicer Goriška Mohorjeva družba na stojnici s Celjsko Mohorjevo družbo in še drugimi založbami, založbi Mladika in Založništvo tržaškega tiska pa sta uredili skupno stojnico z naslovom Slovenska knjiga v Italiji.
V sredo, 21. novembra, je v sklopu spremljevalnih dogodkov knjižnega sejma potekala predstavitev slovenskih knjižnih novosti v Italiji, na kateri so omenjene tri založbe predstavile svoje najnovejše publikacije in s tem potrdile svojo vlogo nepogrešljivih gradnikov slovenskega kulturnega prostora v Italiji in matici. Tiskovno konferenco, ki je bila v dvorani Lili Novy, je uvedla Martina Kafol, ki je skupaj s sodelavko Alino Carli predstavila knjižne novosti Založništva tržaškega tiska. Med temi velja omeniti dvojezično slovensko-italijansko izdajo pripovedi Na otoku – Sull’isola, s katero so se pri ZTT-ju spomnili Ivana Cankarja ob obletnici smrti, sveže tiskano zbirko kratke proze Majde Artač Sturman z naslovom Silhuete, publikaciji, ki sta nastali v sodelovanju z učenci slovenskih šol na Tržaškem (pesniška zbirka Miška osedlana in druge otroške pesmi Iga Grudna ter Jutri bo sonce in Kras bo čudovit, Pinko Tomažič v sliki in besedi). Posebnost med izdajami ZTT-ja sta grafomotorična zvezka Od črte do črke ter Rišem, pišem in packam avtorice Ester Derganc, namenjena razvijanju grafomotoričnih spretnosti pri predšolskih otrocih.
Založbo Mladika je razčlenjeno in poglobljeno predstavila urednica Nadia Roncelli. Tržaška založba, ki posebno pozornost namenja tudi zdomski literaturi, je v letu 2018 izdala 15 knjižnih naslovov. Med temi gre omeniti zadnji roman Alojza Rebula Ob pritoku Jangcekjanga, novi roman Marija Čuka Prah, tri pesniške zbirke, in sicer Nebo je prazno Vinka Bandlja, Pesmi/Poesie Marije Kostnapfel in Vrnil bom svoj obraz Ivana Tavčarja, delo Vilija Prinčiča Neme priče vojnih grozot 1915–1918 o spomenikih, obeležjih in drugih objektih pri nas, vezanih na prvo svetovno vojno. Zanimiva je tudi knjiga profesorja matematike na tržaških šolah in nato na mariboski univerzi Draga Bajca Kvadrat, v katerem avtor piše o tem liku in ponuja sto nalog v zvezi s tem, ter knjiga Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja Bruna Volpija Lisjaka o tunolovu.
Predstavitev slovenskih založb v Italiji je sklenila Majda Cibic v imenu Goriške Mohorjeve družbe. Predstavila je publikacije iz preteklega leta 2018 in novo knjižno zbirko Goriške Mohorjeve družbe za leto 2019, katere težišče je Koledar 2019. V njem so zbrani prispevki različnih avtorjev po različnih tematskih sklopih, od Cerkve in verskih vprašanj, preko znanstvenih, gospodarskih, zgodovinskih tem, do vzgojnih vprašanj in mnogih drugih. Zbirko Goriške Mohorjeve družbe sestavljajo še zbirka novel Andreja Arka Odkrušek, ob katerih je prof. Cibic izpostavila, da gre za besedila, ki razstirajo predvsem drobce medčloveških odnosov. Izšel je tudi Vojaški dnevnik 1915–1919 Iva Brica iz Dornberka ob 75. obletnici smrti, ki sta ga uredila zgodovinarja Renato Podbersič ml. in Peter Černic; s to publikacijo obeležujejo tudi 100-letnico konca prve svetovne vojne. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

05.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!