Aktualno

Slovenska skupnost za ponovno odprtje predora Bombi

Slovenska skupnost za ponovno odprtje predora Bombi

SSk ne bo sodelovala pri zbiranju podpisov proti odprtju predora

Mestna sekcija Slovenske skupnosti iz Gorice je na ponedeljkovi redni mesečni seji vzela v pretres možnost, da bi spet odprli za promet prehod Bombi na Travniku in ocenila pobudo za zbiranje podpisov proti taki odločitvi. Kot znano, je občina Gorica pred leti začela prenovo Travnika in sklenila, da bo prehod Bombi zaprt za promet. Za dostop na Goriški grad in grajsko naselje bi morala tudi začeti obratovati vlečnica. Obnova Travnika se je pred kakšnim letom končala, kdaj pa se bo končala gradnja vlečnice, ni znano.
Člani goriške SSk so ugotovili, da zaprtje prehoda Bombi ni imelo pravega in pričakovanega učinka, pri tem je še posebno otežen promet, ki nima pravega prehoda iz vzhodnega v zahodni del mesta. V prejšnjih mesecih je prehod postal zanimiv celo v državnem merilu, ko je v njem dobila zatočišče množica prosilcev za azil. Sedanja občinska uprava ni bila zmožna dobiti prave rešitve za nastalo stanje, dokler ji niso na pomoč prišle človekoljubne organizacije. Zdaj je prehod Bombi popolnoma zaprt, tudi za pešce in kolesarje, kar je za Travnik dodaten udarec, jasnih načrtov za prihodnost pa tudi ni.
Goriška sekcija je na ponedeljkovem sestanku imela v gosteh trgovca Benija Kosiča, ki se že dolgo vrsto let zanima za vsestranski razvoj Travnika in okoliških ulic. Kosič je povedal, da podpira ponovno odprtje prehoda za enosmerni promet v smeri Travnika in urejen prehod za pešce in kolesarje. Avtomobili bi vozili skozi predor Bombi in čez Travnik z omejeno hitrostjo. Glavni goriški trg bi bil tako razdeljen na dva dela, manjši bi obsegal Neptunov vodnjak, večji pa vse ostalo. Velika kamnita površina, ki prekriva Travnik, ni najboljše zasnovana in bi jo bilo potrebno olepšati z zelenjem. V smeri iz ulice Roma proti Gosposki ulici pa bi se dalo pridobiti še kakšen parkirni prostor in urediti varnejši prehod pred cerkvijo sv. Ignacija. Ponovno bi bilo treba preveriti možnost parkirišča v parku goriške nadškofije. Ta poseg sicer ne bi rešil kriznega stanja, v katerem se nahaja goriški trgovinski sektor, bi bil pa lahko spodbuda za oživitev tega dela starega goriškega središča, ki je bilo v prejšnjih letih zapostavljeno v primerjavi s predelom na Verdijevem korzu.
Prisotni člani mestne sekcije SSk so s tem predlogom soglašali, ker v resnici bi bil promet, ki prihaja iz vzhodnega dela mesta proti središču, lahko bolj tekoč. Sedanji prehodi mimo trga sv. Antona, po ul. Corsica in ul. Formica so zelo ozki. Še posebno prvi ustvarja med delovniki kolone, kar je z varnostnega in okoljevarstvenega vidika problematično. Odprtje predora Bombi bi tudi olajšalo dostop do briškega dela občine, ki je zdaj bolj težaven še posebno za turiste.
Mestna sekcija Slovenske skupnosti je potrdila stališče, da je treba spet odpreti prehod Bombi za promet in poskrbeti za ovrednotenje Travnika ter starega dela mesta. Zato ne podpira napovedanega zbiranja podpisov proti odprtju prehoda.

11.01.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!