Slovenska skupnost z jasnimi načeli na volitve

Piše: APE Fotografije: damj@n, APE

Evropske in občinske volitve

Franca Padovan bo na junijskih volitvah za Evropski parlament kot predstavnica stranke Slovenska skupnost kandidatka na listi Južnotirolske ljudske stranke (Südtiroler Volkspartei), na kateri bo glasove za izvolitev zbiral dosedanji evropski poslanec SVP Herbert Dorfmann. Tako je sporočilo vodstvo SSk na seji deželnega sveta, ki je potekala v ponedeljek, 22. aprila, v Nabrežini in je bila v prvem delu odprta tudi za medije. Prisotne je najprej pozdravil predsednik stranke Damijan Terpin, nato pa je deželna tajnica Fulvia Premolin imela kratek poseg.

Ob začetku se je spomnila na pred kratkim preminulega narodnjaka Sama Pahorja, ki so ga prisotni počastili z enominutnim molkom. Tajnica je nato osvežila spomin na zadnje novosti, v katerih je bila SSk v prvi liniji. Predvsem je izpostavila amandma osnutka zakona o direktni izvolitvi predsednika vlade, ki med drugim določa, da bo morala nova volilna zakonodaja upoštevati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Zgodovinski dosežek, ki naj bi manjšini zagotovil težko pričakovano zajamčeno zastopstvo, za katero se SSk od nekdaj bori. V nadaljevanju je Fulvia Premolin spomnila, kako manjšinska stranka ne sme biti vezana na ene in iste politične partnerje, saj mora biti samostojna in sodelovati z vsemi v izvoljenih telesih, ki kažejo posluh za manjšinsko problematiko.

O evropskih volitvah je spregovoril Terpin, ki je poudaril, da SSk v bistvu ni naredila nič novega, saj stranka nastopa s SVP že 30 let. Vsakokrat predstavi svojega kandidata in podpre skupno listo, na kateri je več gibanj. Volilni mehanizmi so namreč podobni kot za volitve v deželni svet FJK, je spomnil predsednik SSk. Manjšinska stranka (v tem primeru SVP) potrebuje povezavo z vsedržavno stranko (tokrat Naprej Italija), da lahko koristi olajšano zastopstvo in izvoli poslanca (Herberta Dorfmanna), če doseže 50.000 preferenčnih glasov. “Nič posebno novega torej, le nadaljevanje odličnega sodelovanja, ki je vedno pripeljalo do plodnih rezultatov,” je izpostavil Terpin, ki se je zahvalil Dorfmannu za izkazano veliko pozornost za naše območje in slovensko narodno skupnost v vseh letih. Dorfmann je med drugim najbolj prepoznaven evropski poslanec v FJK, čeprav ne prihaja iz teh krajev. Njegovo delo na območju dežele se pozna in se je vedno izkazalo za učinkovito. Terpin je nato predstavil kandidaturo France Padovan, upraviteljice in kulturne delavke, ki jo vsi dobro poznamo. Franca Padovan ima dolgoletne izkušnje na političnem področju kot županja Občine Števerjan, nenazadnje tudi kot dolgoletna kulturna delavka. Kandidatka se je prisotnim predstavila in povedala, da je tudi tokrat pripravljena dati obraz za lipovo vejico, ker je prepričana o pomenu in aktualnosti strankinih vrednot. Izpostavila je pomen kmetijskega področja, ki je danes zelo aktualna tema na evropski ravni, pa tudi tisto področje, ki je za našo narodno skupnost in območje bistveno in na katerem je kandidat SVP pravi strokovnjak.

V naslednji točki deželnega sveta se je vodstvo stranke dotaknilo upravnih volitev, ki bodo med drugim v občinah Zgonik, Repentabor, Dolina, Števerjan, Sovodnje in Doberdob ter na katerih bodo nastopali tudi predstavniki oz. kandidati SSk. Predvolilno stanje v omenjenih občinah in posledične odločitve posameznih sekcij stranke SSk sta predstavila pokrajinska tajnika Matia Premolin in David Grinovero. Premolin je izpostavil, kako so si v vseh treh občinah na Tržaškem želeli čim širše sodelovanje s strankami leve sredine. Ker so predvsem v Zgoniku in Repentabru naleteli na odklonilne odgovore predstavnikov Demokratske stranke, so se naposled odločili, da bodo v Zgoniku nastopili v podporo neodvisnemu kandidatu Mirku Sardoču, na Repentabru pa bo kandidatka na listi Skupaj za Repentabor Martina Skabar (več na str. 15). V Dolini je bilo stanje nekoliko drugačno, saj je SSk evidentirala županskega kandidata Marka Šavrona, inženirja in dobrega poznavalca dolinske občine. Pogovori med strankami pa niso bili posebno odkriti in nekatere stranke so se odločile za drugo ime. SSk se je odločila, da koalicije ne bo podirala, in bo zato podprla Aleksandra Corettija z dogovorom, da bo v primeru zmage podžupan Marko Šavron.

David Grinovero je nato orisal še stanje na Goriškem. V Števerjanu bo županski kandidat izkušeni upravitelj in dosedanji podžupan Marjan Drufovka. V Doberdobu se je SSk odločila, da podpre neodvisnega kandidata Petra Ferfoglio, ki ga bo podpirala tudi občinska lista Zaživimo občino. V Sovodnjah je bilo stanje nekoliko bolj kočljivo, saj niso naleteli na pozitivne odzive glede sodelovanja s strani večine. Pogovori so zato stekli z občani, ki so bili nekoliko oddaljeni od občinskega dogajanja. Skupaj bodo tako podprli županskega kandidata Kristjana Tommasija, dolgoletnega svetnika in izkušenega upravitelja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme