Suzin svet

Slovenska pesem na pobočjih Idrske doline (2)

Slovenska pesem na pobočjih Idrske doline (2)

Piše Suzi Pertot / Procesija na praznik sv. Marka

Od Budažev do Čubcev je pot kar dolga, a vendarle lepa: gremo navzdol mimo travnikov, pod nami se odpira Idrska dolina. Nad nasprotnim bregom sameva Kanalski kolovrat, z malimi, pozabljenimi naselji, ki se smejejo soncu in pomladi. Tako premagujejo samoto in čas, ki izpodjeda življenje. Gozdovi se zibajo v vetru. Samo gozd, gošča, robida. Prijatelj mi včasih kaže, kje vsepovsod so bili travniki, pašniki, čistine. Zdaj jih ni več, menda se v dolino nikoli ne bo povrnilo življenje. V dobi, v kateri je denar sveta vladar, je lepota premalo za življenje.
Vse okoli nas je zeleno, na čelu dolge procesije gre prijatelj Matteo s križem v rokah. Za njimi počasi stopamo vsi, pot je ozka, pod nami graben, vse je v cvetju. Razmišljam o pomenu tega prastarega obreda in ljudeh, ki prihajajo vsako leto. Tudi v dežju. Končno smo v Čubcih, tam se v cerkvi posedemo in čakamo na mašo. Nekje na pol poti smo, čas za molitev, za darovanje, za prošnje. Da bi nam bilo leto naklonjeno, da bi živeli v slogi, čeprav nas je tako malo… Videti je, da je bila cerkev dolgo zaprta, nekdo pokaže na hrošče na stenah. Hladno je. V Idrski dolini so cerkve skoraj vse nedelje zaprte. Mašuje se le ob pomembnih praznikih, ali ko kdo umre. Rojstev tu, med strmimi bregovi nad Idrijo, ni več.
Cerkev v Čubcih je posvečena sv. Jerneju Apostolu in je menda ena najlepših v Idrski dolini. Na žalost je strop že močno načet. Če ne bo denarja za popravila, bo kmalu nastala nepopravljiva škoda. Takih cerkvic je v sami občini Prapotno okoli 12, vse so približno iz petnajstega, šestnajstega stoletja, njihova značilnost je primorska cvetoča gotika. Poslikave celotne cerkvice, ki so delo škofjeloške šole, zdaj pokriva barva, skrbni restavratorji bi jo lahko odstranili in rešili dragocene umetnine. Prezbiterji cerkvice je sezidal Gašper iz Tolmina (Caspar da Tulmino), ki je v šestnajstem stoletju bival v Klenju pri Ažli, skupaj s slikarjem Jernejem iz Škofje Loke. Maša poteka v italijanskem jeziku, ko na koncu verskega obreda zbor zapoje v slovenščini, pa s pevci pojemo čisto vsi. Spet zaslutim ranjeno, zapostavljeno dušo svoje doline. Pred cerkvijo se zberemo v vrsto in gremo za križem proti Bordonom. Zdaj nas je že veliko, počasi so se nam na poti pridružili tisti, ki ne zmorejo dolge hoje. Skoraj sto nas je zdaj. Počasi se pomikamo proti koncu doline. Vse več je gozda, vse bolj tiho je. Vasi samevajo.
Rožni venec molimo tudi v Bordonih. Domačini, tri družine živijo tu, pripravljajo prigrizek. Diši po kruhu in gostoljubnosti. Gostje vračajo življenje, ki ga je bila dolina vajena nekoč. Pozno je že, oče Andrea, ki nas spremlja, ob koncu rožnega venca naznani, da hodimo že štiri ure. Vem, da je vesel, ko ljudje molijo za njim. Preden so ga premestili v Idrsko dolino, je maševal v Benetkah, tam je bil praznik sv. Marka pomemben dan. A pravi, da take topline nikoli ni doživel. Vesel je, da lahko vodi procesijo po samotnih stezah v objemu gozdov in dobrih ljudi.
Naslednja postaja so Salamanti, baje se je v slovenščini vasici nekoč reklo tudi Podpeč. Spet je na vrsti molitev rožnega venca, sonce že prijetno greje in zbrani se ob molitvi tudi nekoliko spočijemo. Čakata nas še dve postaji, Podklanc, kjer se lahko po rožnem vecu okrepčamo, in Melina. Tu je procesije konec, oče Andrea, ki nas je vodil na verski poti, se zahvali prisotnim, zmolimo rožni venec in obenem prosimo, da bi Idrska dolina ponovno zaživela, da bi bili ljudje složni, da bi bila prihodnost bolj rožnata in bi vasi ne samevale. Za rodovitnost polj ne prosimo, to je bilo v preteklosti… Polj tu zdaj ni več. Zarašča jih robida. Zbor spet zapoje slovensko pesem o Mariji…
Oče Andrea vse udeležence lepo pozdravi in se zahvali za molitve. Pet ur smo skupaj hodili in molili, pet ur je zaživela Idrska dolina in ljudje so se spet srečali in se naklepetali. Pet ur za prihodnost, za blagoslov, za življenje, ki naj bi se povrnilo v zapuščene vasi. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

19.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!