Suzin svet

Slovenska pesem na pobočjih Idrske doline (1)

Slovenska pesem na pobočjih Idrske doline (1)

Piše Suzi Pertot / Procesija na praznik sv. Marka

Tujci vse raje prihajamo v Benečijo. Premamijo nas zelena pobočja, ujeta v modrino potokov in hudournikov. Uživamo v miru in tišini, a največkrat ostajamo tujci v vaseh, ki so zaradi izseljevanja že itak skoraj prazne. Tudi mene je ujela v svoje mreže sramežljiva lepota Idrske doline, morda me je Idrska dolina celo ukradla vsakdanu in življenu, ki sem ga bila vajena. Kljub temu pa po petih letih čutim, da še vedno nisem postala del nje, da sem še vedno tujec, ki spoznava in skuša razumeti.
O procesiji sv. Marka v Idrski dolini sem slišala prvič lani. Nekaj prijateljev mi je govorilo o dogodku. Moje zanimanje je vzbudila predvsem Jole, ki mi je pripovedovala, kako se je prvič udeležila verskega obreda. Procesija je pravzaprav pravi pohod, saj skupaj s postajami in molitvijo traja pet ur. Jole so osvojili gostoljubnost, lepota krajev, skrivnostni čar malih podeželskih cerkvic in skoraj neobljudenih vasi. Pripovedovala mi je o skupini Furlanov, ki so se udeležili procesije in so po rožnem vencu s furlanskimi pesmimi preglasili domačine. Ljudje so bili sprva nekoliko zaprepadeni, nato so se domačemu zboru pridružili še drugi udeleženci pohoda, beneško narečje je preglasilo furlansko pesem in vsiljivi tujci so obmolknili. … Prispodoba Idrske doline, pomislim. To še vedno kljubuje potujčevanju, čeprav je vsak dan težje in se v Prapotnem sliši govoriti le furlansko. Idrska dolina… tako lepa, tako divja, tako moreče osamljena. In ranljiva.
Še prijatelj me nagovarja in končno odločim, da se letos udeležim procesije na praznik sv. Marka. V italijanščini ji pravijo “rogazioni di san Marco”. Podobni obredi so v preteklosti po Italiji in drugod po Evropi vedno potekali na dan 25. aprila. Njih namen je bil blagoslov letine in pridelka, vode, vodnih virov in zemlje. Baje, da sega njihov izvor še dlje od začetkov krščanstva, saj naj bi že pogani na ta dan molili k dobri letini in pridelku. Tudi v Benečiji, kjer molitvam na praznik sv. Marka pravijo enostavno “rogacjoni”, so že v preteklosti blagoslavljali polja, z molitvijo in prošnjami pa so ljudje prosili Boga, naj jih varuje pred lokoto, boleznijo in vojsko ter naj reši pridelek pred točo in neurji. Dandanes je seveda molitev prilagojena času, ljudje prosijo za blagor družine, za zdravje in Boga molijo, naj da upanje in prihodnost tem prelepim dolinam.
Kljub temu da zjutraj zgodaj vstanem, se v Obuorčo pripeljem nekoliko z zamudo. Večja skupina udeležencev, z menihom, očetom Andrejem, ki je tudi župnik naše fare na čelu, se je že podala na pot. Med zamudniki so tudi prijatelji, ki sem jih spoznala na pustovanju. Skupaj pospešimo korak in kmalu ujamemo kolono skoraj osemdesetih pohodnikov, ki so se že od samega začetka udeležili procesije. Pot se vije v naročju gozdov, potoki in manjši vodni viri dajejo pokrajini razigrano pomladansko noto, iz čistin se vidijo strma pobočja moje prelepe, samotne Idrske doline. Kmalu smo v Kodermacih, kjer se zberemo v cerkvi, da skupaj zmolimo prvi, Veseli del Rožnega venca. Cerkev v Kodermacih, gre za tipično votivno cerkvico Nediških dolin, je bila baje zgrajena leta 1480, posvečena pa je sv. Tomažu Apostolu. Po rušilnih potresih v letih 1511 in 1513 je bila leta 1530 prenovljena, dodana je bila apsida, zunanja fasada pa je bila ponovno pobeljena pred nekaj desetletji. V okviru te prenove so porušili preddverje. Rombasto obokan prezbiterij je skozi čas ohranil zanimive barvne poslikave. V cerkvi zadoni slovenska pesem o Mariji, pojejo vsi in ponovno mi je toplo pri srcu. Ta dolina govori jezik, ki je del mojega otroštva, začutim varno toplino in domačnost, gledam znane obraze, ki brez zadržanosti pojejo v domačem narečju. Idska dolina ni povsem izgubljena… Še je naša, Beneška… Slovenska.
Pretežno po asfaltu se od Kodermacev povzpnemo do lične vasice Budaž. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
/ dalje

12.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!