Slovenska in italijanska zborovska glasba v ospredju

Piše: David Bandelj Fotografije: facebook.com/PolifonicoGuidodArezzo

Arezzo Zborovsko tekmovanje Il polifonico

Prestižno zborovsko tekmovanje Il polifonico, ki se vsako leto dogaja v Arezzu, je tudi letos omogočilo, da je toskansko mesto postalo prestolnica zborovske glasbe. Ob lanski reprizi po epidemiji je tekmovanje doživelo precej sprememb vse do letošnje glavne novosti, ko se je premaknilo iz centra mesta v nekoliko bolj oddaljeno kongresno središče z inovativno dvorano Caurum hall.  S to potezo je morda tekmovanje nekoliko izgubilo na čaru, saj je srednjeveško središče mesta ostalo dejansko zunaj dometa zborov. Moderen in relativno udobni koncept centra z večjim parkiriščem, sobami za posamezne zbore in večjo dvorano premore tudi sodobni sistem ozvočenja.

Dogajanje se je sicer začelo prej, saj je Polifonico tudi možnost srečevanja za strokovnjake, zborovodje, promotorje, vodje različnih tekmovanj. Tako je potekal mojstrski tečaj za zborovodje v okviru šole za zborovske dirigente in ga je vodil slovenski dirigent in skladatelj Ambrož Čopi. S Komornim zborom KGBL so tečajniki lahko spoznavali slovensko sodobno zborovsko glasbo, s katero se je zbor predstavil tudi na otvoritvenem koncertu tekmovanja s skladbami generacije najmlajših slovenskih skladateljev in skladateljic.

Da ima slovenska zborovska glasba v svetovni javnosti pomembno mesto, priča tudi dejstvo, da je v letošnji žiriji tekmovanja, poleg samega Čopija, sedela tudi dirigentka Petra Grassi, ob osebnostih, kakršne so italijanski dirigent Piero Monti, singapurski dirigent Toh Ban Sheng, japonski skladatelj Ko Matsushita in švedski dirigent Mats Nillson ter, kot predsednik žirije, ameriški dirigent Brady Allred.

Ob robu tekmovanja je potekal tudi znanstveni sestanek z naslovom Dediščina in perspektive sodobne zborovske glasbe. Na njem so nastopili muzikologi in glasbeniki iz različnih okolij, ki so se zaustavili ob različnih vidikih zborovske glasbe. Svoje referate so podali tudi Stojan Kuret, ki je orisal sodelovanje s sodobnimi skladatelji (Čopi, Merkú, Krek, Bonato, Lebič, Dominutti idr.), ki je izdatno prispevalo k razvoju slovenske in italijanske zborovske glasbe, in Petra Grassi, ki je na izkustveni način podala primerjavo med zborovsko glasbo dveh skladateljic, Tadeje Vulc in Alessandre Bellino, ter že omenjeni Giovanni Bonato, ki je opisal lasten koncept pisanja glasbe za “zbor v prostoru”.

Srž dogajanja pa je seveda bilo mednarodno zborovsko tekmovanje, na katerega se je prijavilo trinajst zborov (trije ženski, deset mešanih), ki se je med sabo pomerilo v različnih kategorijah: obveznem, monografskem (tokrat posvečenem britanskemu skladatelju Williamu Byrdu ob 400-letnici rojstva), sakralnem, posvetnem programu in ljudskem petju. Zbori iz Poljske, Portugalske, Španije in Baskije, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Indonezije, Filipinov, Irske in Italije so pokazali različne pristope k zborovskemu petju. Med vsemi se je posebno izkazal Komorni zbor iz Turina (Coro da camera di Torino), pod vodstvom Daria Tabbie, ki je pokazal suvereno pripravo v vseh kategorijah, v katerih je nastopil, izboren interpretativni okus in smisel za prefinjen zborovski zvok. Dobre izvedbe smo slišali tudi pri nekaterih drugih zborih: poljski Rondo, Mladinski zbor iz Madrida (edini, ki je nastopil v vseh kategorijah), indonezijski Archipelago singers, zbor New Dublin Voices ter zbor Musicanova iz Rima. Slednjič je žirija v finale prepustila pet zborov (poljski Rondo, akademski zbor iz Lunda, New Dublin voices, zbor Musicanova in Komorni zbor iz Turina), ki so se med sabo pomerili na koncertu za Veliko nagrado mesta Arezzo.

Do nagrajevanja smo bili priča zelo prisrčnim trenutkom, ko je npr. celotna dvorana, ki so jo v glavnem sestavljali zborovski pevci, spontano skupaj zapela skladbe iz obveznega programa.

Rezultati so bili takoj na dlani: v kategoriji posvetnega programa je prvo nagrado osvojil zbor New Dublin voices; v kategoriji sakralnega programa je slavil Komorni zbor iz Turina, ki je prejel tudi edino nagrado v kategoriji obveznega programa in osvojil prvo mesto v kategoriji monografskega programa, edino nagrado v kategoriji ljudskega petja je dobil Mladinski zbor iz Madrida. Po pričakovanjih je Veliko nagrado mesta Arezzo in s tem pravico, da bo nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope, prejel Komorni zbor iz Turina. S tem se je italijansko zborovstvo spet dvignilo na svetovno raven, žirija pa je s svojo izbiro potrdila, da je zborovsko petje stvar trdega dela, predanosti in iskanja kvalitete: jasen znak stran od kulturnega populizma v prevlado glasbene estetike in globine sporočila.

Tako je nad tekmovanjem v Arezzu padel zastor, zbori so ob koncu skupaj zapeli skupno pesem, ki med drugim pravi: “še bomo skupaj zapeli na Polifonicu”. Prav gotovo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme