“Slovenska glasbenica, ujetnica strogih zakonov umetnosti”

Piše: APE Fotografije: damj@n

Trst Podelitev prestižne nagrade Pavle Merkù Petri Grassi

Na prestižni lokaciji dvorca Geiringer nad Trstom je v četrtek, 9. maja 2024, ob dnevu Evrope potekala podelitev 3. Nagrade Pavle Merkù, ki jo bienalno podeljujeta Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst v sklopu projekta Cantate. Priznanje, ki je posvečeno velikemu glasbeniku, vrednoti izjemne zasluge na področju krepitve, obogatitve in širitve zborovske kulture znotraj slovenske manjšine v Italiji z evidentiranjem izstopajočih protagonistov deželne, državne in mednarodne zborovske scene. Letošnjo nagrado je prejela mlada dirigentka Petra Grassi, ki je v zadnjih letih doživela največji vzpon z nagradami na tekmovanjih, mednarodno dejavnostjo in široko prepoznavnostjo.

V Dvorani glasbe čudovitega dvorca Geiringer, ki je prisotnim na večeru podaril enkraten razgled na mesto v zalivu, je uvodno misel podala predsednica ZCPZ Trst Rossana Paliaga. “Tudi letos je dan Evrope za nas tudi dan, ko praznujemo povezovalno vlogo zborovskega petja ter predvsem dosežke tistih glasbenikov, ki so s svojim talentom in glasbeno ustvarjalnostjo presegli lokalne meje. Ob ustanovitvi nagrade sta ZCPZ in SSO poudarila potrebo po boljšem ovrednotenju umetniškega področja, ki izrazito zaznamuje kulturno snovanje slovenske skupnosti v naši deželi.” Prisrčno je čestitala letošnji dobitnici dirigentki Petri Grassi in dejala, da je pot tržaške glasbenice edinstvena zaradi karizmatičnosti njenega pristopa, prestižnega angažmaja na deželnem in državnem nivoju, mednarodne prepoznavnosti in je referenčna protagonistka sedanje zborovske scene. Besedo je nato prevzela pokrajinska podpredsednica SSO za Tržaško Marija Brecelj. Spomnila je, da sta leta 2019 na pobudo takratne predsednice SSO Maje Lapornik SSO in ZCPZ Trst osnovala pobudo Cantate v poklon tistim, ki so glasbi in predvsem zborovski glasbi posvetili tako rekoč celo življenje. “Vsako leto obeležujemo zato dan Evrope na zelo slovenski način, s poklonom zborovskemu petju, v okviru tega vsako drugo leto podeljujemo tudi nagrado, ki je posvečena velikemu glasbeniku Pavletu Merkùju. Nagrado sta doslej prejela skladatelj Patrick Quaggiato in dirigent Hilarij Lavrenčič. Letos se jim pridružuje imenitna dirigentka Petra Grassi.” S prisotnimi je Marija Brecelj delila še nekaj prijetnih osebnih spominov na Petro in Petrino družino ter ji prisrčno čestitala v prepričanju, da “nas bo na področju zborovske glasbe znala še velikokrat presenetiti in razveseliti”.

Prijeten glasbeni večer je v četrtek uokvirila zborovska glasba moškega kvarteta mednarodno prepoznavne in reprezentančne slovenske vokalne skupine IngeniuM. Umetniški vodja Blaž Strmole je za to priložnost sestavil spored s prikazom slovenske ustvarjalnosti v različnih stilih in obdobjih ter z upoštevanjem klasičnih in novejših avtorjev in primorskih skladateljev. V drugem delu se je glasbeni pogled širil še na italijanska in avstrijska obzorja.

Napočil je čas za utemeljitev nagrade in podeljevanje. Žirijo so letos sestavljali strokovnjakinja za zborovsko področje Branka Kljun, radijska urednica Tamara Stanese, skladatelj in dirigent Patrick Quaggiato, Marija Brecelj kot predstavnica SSO ter Bogdan Kralj kot predstavnik ZCPZ Trst. V utemeljitvi so člani žirije najprej predstavili in poudarili študijsko pot Petre Grassi, ki je po študiju na Glasbeni matici v Trstu uspešno diplomirala iz klavirja in glasbene didaktike na konservatoriju v Trstu. Nadaljevala je študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nato z odliko diplomirala iz zborovstva na konservatoriju v Trentu, kjer danes tudi poučuje zborovsko dirigiranje. “Vodila je številne zbore in z njimi osvojila prve nagrade na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih, na katerih je prejela tudi več nagrad kot najboljša zborovska dirigentka. S Komornim zborom Glasbene matice Vikra je osvojila Grand Prix na 59. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Cesare Augusto Seghizzi v Gorici. Člani mednarodne zasedbe Vikra se preko pevske dejavnosti približajo slovenskemu jeziku in kulturi, ki imata osrednjo vlogo tudi v repertoarju skupine. Prepoznavnost, široka razgledanost, izvirnost, perspektivnost, ljubezen do skupnosti, iz katere izhaja, so vrline, ki odlikujejo Petro Grassi. Zato je žirija soglasno odločila, da ji podeli nagrado Pavle Merkù 2024 za izjemne dosežke na zborovskem področju med pripadniki slovenske narodne skupnosti v Italiji.”

“Priznanje, poimenovano po Pavletu Merkùju, zame ni moč odtehtati zlato,” je najprej pred mikrofonom ganjeno dejala nagrajenka Petra Grassi. Spomnila se je Merkùjevega genija ter njegove kritične estetike, umetniškega ethosa in pathosa, ki ju bo vedno nosila v sebi. Lani jeseni je pri založbi Astrum izdala zbirko svojih Treh hudomušnih (zborovskih partitur) na besedilo Marka Kravosa, ki je v resnici zaživela tudi pod mentorstvom Pavleta Merkùja. “Pri svojem dirigentskem poklicu zasledujem dve poslanstvi: prvič narodno, saj sem slovenska dirigentka iz Trsta, delujoča v obeh sosednjih državah. Na evropskih in svetovnih odrih vedno brez izjeme predstavljam obe državi z obema zastavama. Vprašanje osebne in narodne zavesti imam samo pri sebi razčiščeno in tako suvereno in sproščeno tudi nastopam v javnosti. Slovenska glasbenica sem, tržaška Slovenka, to prvič, drugič pa glasbenica-ujetnica strogih zakonov umetnosti.” Zahtevna je do pevcev pred njo, do skladateljev, s katerimi sodeluje, do programskih izbir in do izvajalske prakse, a zahtevnost, pravi Petra Grassi, je zanjo oblika intelektualnega spoštovanja poštenosti do vseh. Redki so vanjo verjeli in ravno po zaslugi teh je danes dosegla toliko ciljev in je torej dokaz, da ni nemogoče, da je treba biti boljši od tistih, ki nas prepričujejo, da ni mogoče. Treba je uspešno delovati v svetu, a tudi ostati zvesti sebi, rodnemu prostoru ter narodni kulturi in skupnosti. Petra, ki, ko uspe, še vedno rada orgla v domači rojstni vasi Slivno in tudi Šempolaju, rada podpira in pomaga slovenskim pevcem v Italiji in njihovim zborom. “Pri meni boste vedno naleteli na sogovornico, ki ji je pri srcu kulturna usoda slovenske zemlje v zalivu, čeprav vedno letim vsepovsod, vam pravim: tukaj sem,” je svoj govor sklenila Petra Grassi, ki se je ganjeno zahvalila vsem članom svoje družine, ki jo nenehno podpirajo.

Nazadnje je prejemnici nagrade čestitala še Pavletova hči Jasna Merkù: “Cenim v tebi to celovitost in to bogastvo, ki ni samo tehnično, ampak je tudi izpovedno in globoko duhovno.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme