Tržaška

Slovenska filharmonija odpira vrata v novo sezono

Slovenska filharmonija odpira vrata v novo sezono

Piše Urška Petaros / Predstavitev v Kavarni San Marco

Slovenska filharmonija je v sodelovanju z Glasbeno matico, Multimedio Radiattivita’, Zvezo cerkvenih pevskih zborov Trst in Zvezo slovenskih kulturnih društev v kavarni San Marco v Trstu priredila tiskovno konferenco ob začetku nove sezone.
Program nove sezone so predstavili direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne, pomočnik direktorice za področje Orkestra Klemen Hvala, pomočnik direktorice za področje zbora Gregor Klančič in Rossana Paliaga, ki je tudi poskrbela za prevod v italijanščino.
Letos obeležujejo 70. obletnico nastanka Slovenske filharmonije (čeprav nosi njena prva predhodnica Academia Philharmonicorum letnico 1701), zato so pripravili bogat in raznolik program.
Poslušalcem ponujajo Oranžni in Modri abonma, Vokalni abonma, ciklus družinskih koncertov, festival baročne glasbe, festival V novo leto z glasbo in še kaj.
V Modrem in Oranžnem abonmaju ponujajo zelo raznolik program. Oranžni abomna obsega predvsem klasicistična in romantična dela, Modri pa poznoromantična dela in dela iz dvajsetega stoletja.
V letošnji sezoni bodo imeli v gosteh veliko število dirigentov. Naj omenimo vsaj nekatere, kot so: Alan Buribajev, James Judd, Steffen Schreyer, Paul Van Nevel, Nil Venditti. Nastopilo pa bo tudi veliko solistov, med njimi violinist Jan Mraček, bariton Matjaž Robavs, bas Marcos Fink in violinistka Lana Trotovšek.
Zelo raznolik program vključuje klasične skladatelje iz svetovne glasbene literature, pa tudi slovenske.
Na tiskovni konferenci so izpostavili tudi dogodke izven abonmajev. To sta na primer Božični in Novoletni koncert, že četrti festival baročne glasbe in festival V novo leto z glasbo. Posebna dogodka bosta tudi koncert Cankar v glasbi in Koncert ob dnevu spomina na mrtve.
Letos so se prvič tudi odločili, da poskrbijo za družinski abonma, zato so organizirali šest koncertov, ki bodo na sporedu ob sobotah zjutraj in sestavljajo ciklus družinskih koncertov. Prepričani so namreč, da je treba publiko vzgajati že od malih nog. Dela, ki jim jih ponujajo, pa so bila izrecno napisana za otroke in niso nekakšna adaptacija odraslih del.
Slovenska filharmonija prisrčno vabi vse, naj se udeležijo prvega koncerta v novi sezoni, in sicer 6. septembra, ko bodo imeli koncert ob odprtju nove sezone, kajti do takrat še potekajo vpisi abonmajev (od 3. do 13. septembra).
Tržačanom ni treba skrbeti, kako naj se odpravijo do Ljubljane, saj bo družba Multimedia Radioattivita’ poskrbela za prevoz na nekatere izmed koncertov.

10.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!