Slovenska društva imajo odprta vrata v deželni upravi

Deželni odbornik za lokalno samoupravo, varnost, politiko priseljevanja in manjšinske jezike Pierpaolo Roberti je 28. januarja v jutranjih urah prvič obiskal predstavnike društev in ustanov, ki delujejo v prostorih goriškega kulturnega hrama na Drevoredu 20. septembra.
Pri vhodu sta ga sprejeli predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž Franka Žgavec in predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete Franca Padovan. Z njima in z drugimi zastopniki naših ustanov si je gost ogledal veliko in malo dvorano KC Bratuž, telovadnico AŠZ Olympia in nato Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel. Roberti je bil vidno presenečen, ko je videl omenjene prostore in slišal o delovanju številnih organizacij, ki skrbijo zlasti za mlade ter spodbujajo in ohranjajo živ kulturni utrip širšega goriškega prostora. V sejni sobi je Padovanova podrobneje orisala delo in poslanstvo ZSKP, ki združuje 18 društev na Goriškem in Videmskem. “Delamo, ker nam je to pri srcu, prvenstveno skrb dajemo jeziku, mislimo na prihodnost”. Izrazila je zadovoljstvo, ker je odbornik prišel, da bi nam prisluhnil, saj “ni prav, da odločajo z vrha, rešitve je potrebno iskati skupaj”. Odbornik je priznal, da je doslej naše ustanove poznal zgolj na papirju. Končno je doumel, kakšni sta teža in vloga središča ne le za manjšinsko skupnost, temveč za širše ozemlje. Kar se tiče financiranja društev, je povedal, da imajo v deželni upravi jasne kriterije o prispevkih: letos je sicer na programu deželna konferenca za jezikovne skupnosti, ki so prisotne v deželi. Takrat nameravajo med drugim preveriti stanje izvajanja manjšinskega zakona in kriterije za pravičnejšo porazdelitev virov. “Zakoni so tudi dobri, problem je njihovo izvajanje”. O šoli Komel in znanem prispevku, ki je bil dan pogojno in ga morajo vračati, je rekel, da žal ni mogoče narediti nič. V mejah možnega ji skušajo pomagati na drugačen način, da bi delo ne utrpelo škode. “Za vso slovensko skupnost v deželi bo pomembno leto”, je še dejal in omenil Narodni dom v Trstu, sicer “zapleteno zadevo”, ki ne bo rešena čez noč, za vso našo skupnost pa bo to lepa priložnost, ker bo možno optimizirati vire in spodbujati raznolike dejavnosti, ki bodo v njem sobivale. Deželna uprava je slovenskim društvom na razpolago, “me veseli, da čutite bližino Dežele FJK, v mejah možnega bomo prisotni”. Podprl je tudi soprisotnost zamejcev, italijanskih in slovenskih državljanov v naših društvih, saj “mi še vedno podpiramo kandidaturo Nove Gorice in Gorice za evropsko prestolnico kulture”.
Franka Žgavec je orisala koncertno, razstavno in gledališko dejavnost v KCLB, Marijan Markežič prizadevanja Fundacije Gorica, ki ima opraviti z nepremičninami, Damijana Čevdek Jug o ZCPZ in skrbi za župnijske in otroške zbore, predsednik SCGV E. Komel Blaž Kerševan o rožah v gumbnici glasbene šole in stvarnosti, ki se lahko dobro spozna le (…)

DD

Cel zapis v tiskani izdaji

Deželni odbornik Pierpaolo Roberti na obisku v KC Lojze Bratuž v Gorici

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme