Slovenija

Slovenska demokratska stranka z Janezom Janšo zmagovalka parlamentarnih volitev!

Slovenska demokratska stranka z Janezom Janšo zmagovalka parlamentarnih volitev!

Piše Marijan Drobež / Državni poglavar Borut Pahor se zavzema za hitro oblikovanje nove vlade

Po dolgi predvolilni kampanji, v kateri so predstavniki političnih strank pretežno ponavljali že znane probleme in dileme, s katerimi se sooča Slovenija, tisti iz vladajoče koalicije pa strnjeno izvajali gonjo zoper opozicijskega voditelja Janeza Janšo, je bila volilna nedelja, kot praznik demokracije, vsebinsko jasna in stvarna. Na predčasnih državnozborskih volitvah je devet političnih strank, med 25 sodelujočimi, doseglo predpisani prag podpore, tako da so lahko izvolile svoje poslance. Pri tem pa so nastala presenečenja v obeh ideološko-političnih opcijah slovenskega parlamentarnega sistema.
Na volitvah je prepričljivo zmagala Slovenska demokratska stranka predsednika Janeza Janše, ki je dobila okoli 25 odstotkov glasov volivcev, ki so se udeležili volitev. Na drugo mesto se je uvrstila Lista Marjana Šarca z okoli 13-odstotki glasov. Sledijo Socialni demokrati, Stranka demokratičnega centra in Levica, vsaka z okrog 10-odstotno podporo volivcev. Preseneča veliko nazadovanje stranke DESUS, ki je prejela zgolj 5-odstotno podporo volivcev. T. i. upokojensko stranko je prehitela celo stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek. Oba, torej Karl Erjavec, predsednik Desusa in zunanji minister, in Alenka Bratušek, nista bila izvoljena za poslanca oziroma poslanko. Po sedmih letih odsotnosti se je v novo sestavo parlamenta ponovno uvrstil Zmago Jelinčič s svojo Slovensko nacionalno stranko. Volilna udeležba je znašala okoli 52 odstotkov upravičencev.
Zaradi neuspeha na volitvah je odstopil predsednik Slovenske ljudske stranke, Marko Zidanšek, odstop pa je ponudil tudi Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, krščanski demokrati. Ta stranka naj bi dobila premajhno podporo volivcev.
Slovenska demokratska stranka bo v novi sestavi parlamenta imela 25 poslancev, njen predsednik Janez Janša pa se je v velikem slogu znova uveljavil v politiki in državi. Ko se je zahvaljeval za izvolitev in podporo, je zahteval odločne ukrepe države zoper ilegalne begunce, ki se domnevno v velikem številu pripravljajo za vpad v Slovenijo. Pomenljive so Janševe besede, “da bo Slovenska demokratska stranka tudi v prihodnje delovala tako, da bo na prvo mesto postavila slovenskega človeka”.
Z volitvami pa postopek oblikovanja novih koalicij in vlade še ni končan. Mandatar, ki bo prvi Janez Janša, si bo moral pridobiti podporo drugih strank za koalicijo, ki bi oblikovala novo vlado, to pa bi potrdil Državni zbor v novi sestavi. Če Janezu Janši to ne bi uspelo, bo koalicijo in novo vlado poskušal oblikovati Marjan Šarec, ki je s svojo stranko dosegel drugo mesto na nedeljskih volitvah. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

10.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!