Slovenija zagotavlja podporo pri reševanju našega finančnega položaja

Državni sekretar Matjaž Longar je bil na srečanju, ki ga je imel v petek, 9. novembra, na sedežu generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu s predstavniki manjšine, jasen: zagotovil je, da bodo slovenske vladne ustanove, ki skrbijo za manjšino, v tem kočljivem trenutku vestno opravljale 'servisno vlogo', da bo slovenska narodna skupnost prebrodila finančne težave, ki postavljajo pod vprašaj delovanje njenih ustanov. “Kljub političnim razlikam naših strankarskih opcij se Slovenija navzven izkazuje zlasti kot enotna institucija, ki skrbi za slovensko manjšino v Italiji”, je dejal državni sekretar in dodal, da naša matična domovina to počenja v skladu s spoštovanjem manjšinskih internih razlik.
Matjaž Longar je pred omizjem, ki so ga sestavljali gostitelj srečanja, generalni konzul RS v Trstu Dimitrij Rupel s svojimi sodelavci, senatorka Tamara Blažina, predsednika krovnih organizacij SSO in SKGZ, Drago Štoka in Rudi Pavšič, deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Damijan Terpin in deželni svetnik Igor Kocijančič, poudaril predvsem eno zgovorno dejstvo, ki ga naša manjšina lahko uporablja v pogajanjih s pristojnimi italijanskimi oblastmi: to je, da slovenska država kljub prav tako hudemu finančnemu oprijemu ni znižala prispevkov italijanski manjšini.
In prav čezmejna naveza obeh manjšinskih narodnih skupnosti v tem trenutku je lahko po mnenju prisotnih ključnega pomena, da se na raznih institucionalnih ravneh položaj slovenske narodne skupnosti v Italiji drugače obravnava: v tem vidiku lahko postane vloga predsednika države Napolitana še kako vplivna. Okoliščine, v katerih se vrstijo pogajanja za prihodnost naše organiziranosti, je uvodoma pojasnil GK Dimitrij Rupel. Pred kratkim je namreč imel razgovor s predsednikom FJK Renzom Tondom, ki načeloma ne nasprotuje manjšini kot taki, nanj pa vplivajo nekateri dejavniki, ki zamerijo nekaterim potezam nam v prid.
Diplomat se je tako aktiviral pri predsedniku slovenske vlade Janezu Janši, kateremu je po proučitvi finančnega stanja posredoval potrebne informacije, s katerimi bo slovenski premier najbrž nagovoril italijanskega kolego Maria Montija: oba se namreč udeležujeta državnega vrha v Laosu. Težko pa bo najbrž prepričati strogega 'tehnika' o kočljivosti položaja manjšine: če bo italijanski vladni predsednik popustil na eni strani, bo pod udarom zahtev drugih dejavnikov, ki se prav tako nahajajo v težavah zaradi krčenja prispevkov. Ravno zato je GK Rupel pozdravil vključitev v to razpravo italijansko manjšino v Sloveniji, saj ima skrb, ki jo je matična domovina izkazala do Italijanov v Sloveniji, na dvostranskih pogovorih svojo težo.
Dimitrij Rupel pa je vsekakor dodal, da mora finančna podoba financiranja sloneti na “jasnih številkah”, drugače bodo pogajanja potekala na majavih temeljih. In ravno o zapletenosti dinamik, ki letno zagotavljajo naši manjšini sredstva za preživetje, je spregovorila senatorka Blažinova. Dotaknila se je zloglasnega financiranja 16. člena zaščitnega zakona, ki je iz leta v leto podvržen milosti in nemilosti kontingentnih okoliščin. Predsednik SKGZ Rudi Pavšič se je strinjal, da je potrebno zakon št. 38 'posodobiti' zato, da bi lahko naša manjšina računala na zajamčen znesek, paziti pa moramo, da ne bo nam nenaklonjena večina v parlamentu zakon poslabšala. Prav tako je Terpin poudaril, da se morebitni popravki zakona ne smejo lotiti njegove vsebine: dovolj bi bilo vnesti nekatere popravke k določenim členom. Predsednik SSO Drago Štoka je spomnil, da je že podtajnik Ruperto omenil možnost “mini revizij zakona”, pripomnil pa je, da se domicilne države ne morejo ravnati do manjšin samovoljno, ta odnos je namreč vezan na določila Londonskega memoranduma. Senatorka Blažinova je podobno kot deželni svetnik Igor Kocijančič predlagala, da bi slovenska komponenta vladnega omizja na notranjem ministrstvu izoblikovala besedilo popravka, da bi ga predlagala Montijevi vladi: ta ima do februarja skrajno priložnost, da v sklopu finančnega zakona uredi ta neprijetni vidik, ki tako upravičeno razburja naše duhove.
IG

Trst / Državni sekretar Longar na slovenskem konzulatu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme